Hlavní obsah

Stěžoval si, rozkmotřil se… A tak se Verner rozhodl pro zásadní krok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V českém prostředí mu některé věci vadily, sám se chce trenérsky posouvat. A tak se bývalý mistr Evropy v krasobruslení Tomáš Verner rozhodl pro zásadní krok. Sbalí si věci a v pátek s rodinou odletí do Kalifornie na stáž k trenérskému esu Rafaelu Arutjunjanovi. V ideálním případě stráví za mořem čtyři roky.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý český krasobruslař Tomáš Verner

Článek

Arutjunjan je gruzínský rodák, který už ale přes dvacet let trénuje v USA. Za tu dobu prošli jeho rukama třeba Michelle Kwanová, Mao Asadaová, Jeff Buttle a jako největší hvězda současného mužského krasobruslení Nathan Chen, olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa. Závěr své kariéry pod Arutjunjanovým vedením strávil i Michal Březina.

S pětašedesátiletým koučem byl Verner v kontaktu už přes dva roky. „Měl jsem tu pracovní záležitosti, které jsem chtěl dokončit, nechtěl jsem utíkat od rozdělané práce,“ vysvětloval.

Akademie poběží dál

Působil v roli vedoucího sekce krasobruslení v resortním centru Victoria, zároveň řídil fungování své krasobruslařské akademie. Ta bude fungovat i nadále, jen na ni šestatřicetiletý Verner bude dohlížet převážně na dálku.

Rodák z Písku se jako kouč podílel na tréninku bratrů Matyáše a Jiřího Bělohradských, ale nebyl úplně spokojený s tím, kam se české krasobruslení ubírá. „Dospěl jsem do fáze, že mi vadila spousta věcí, stěžoval jsem si, nerozuměl jsem si s některými lidmi v reprezentaci,“ přiznává.

„Když jsem trénoval, chtěl jsem vždycky pro sebe urvat nějaký výsledek. Teď mi přijde, že ne všichni to dělají naplno, také jsem se rozkmotřil s několika lidmi. Mrzí mě, když se těžko kvalifikujeme do finálových jízd. K medailím je daleko, ale nejen ty dělají sport, můžeme mít závodníky kolem desátého místa a tyhle výsledky přitáhnou další děti,“ věří.

Chybějí trenéři

A problém spatřuje v nedostatku kvalitních trenérů.

„Máme dva kvalitní taneční páry Taschlerovi a Mrázkovi a oba trénují v Itálii. Žuková s Bidařem hledají základny v Kanadě či Bergamu, Michal Březina v Česku také dlouhou dobu netrénoval… A není to protože by třeba v Brně nebyl stadion nebo podmínky. Ale protože tu nemají trenéry, s tím stojí a padá úspěšnost českého krasobruslení,“ popisuje Verner.

A tak se rozhodl sám čerpat zkušenosti u nejlepších, v městečku Irvine zhruba 45 minut cesty od Los Angeles, kde má Arutjunjan svoji základnu. „V jeho technice spatřuju genialitu a nechá mě nahlédnout pod pokličku, což není samozřejmost. Normálně jsou jeho tréninky pro veřejnost zavřené,“ říká Verner.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tammy Verner (@tammysutan)

Radost měla pochopitelně i jeho manželka Tammy, která se v Los Angeles narodila. „Už se nemůže dočkat. Má tam rodinu a prostředí, kde vyrůstala,“ připomíná.

Nejpozději za čtyři roky, kdy by měl jít starší ze synů do školy, se ale plánují vrátit. A Verner věří, že tu naplno rozjede i svoji trenérskou kariéru. „Nejsem si jistý, jestli bych teď se znalostmi, které mám, dokázal sportovce dostatečně připravit,“ vysvětluje svoji motivaci.

Reklama

Související témata:
Stěhování
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články