Hlavní obsah

Trest za doping pro krasobruslařku Valijevovou žádá u CAS i ruská agentura

Na Sportovní arbitrážní soud (CAS) se kvůli dopingovému případu krasobruslařky Kamily Valijevová obrátila i ruská antidopingová agentura RUSADA. Na rozdíl od vlastní disciplinární komise, která nechala dopingový nález bez postihu, chce pro závodnici trest. Navrhuje ale udělit mladé reprezentantce jen napomenutí a žádá o ponechání zlaté medaile z olympijské soutěže družstev.

Foto: Eloisa Lopez, Reuters

Ruská krasobruslařka Kamila Valijevová na ZOH v Pekingu.

Článek

CAS v pátek potvrdil, že ke kauze registruje tři různá odvolání. Jako první se tento týden na arbitráž obrátila Světová antidopingová agentura (WADA), kterou bezprostředně následovala Mezinárodní bruslařská unie (ISU). WADA požaduje pro šestnáctiletou závodnici čtyřletý zákaz startů, ISU chce nechat rozhodnutí o délce trestu na arbitráži.

ISU ale rovněž požaduje diskvalifikaci Valijevové ze všech soutěží od data pozitivního nálezu, který měla v prosinci 2021 na ruském šampionátu. Arbitráž tak má rozhodnout i o konečném pořadí soutěže družstev v krasobruslení na loňských olympijských hrách v Pekingu.

Informace o dopingovém nálezu Valijevové byla zveřejněna až po úvodním olympijském závodu. Mezinárodní olympijský výbor kvůli kauze odložil udělení medailí, ruské krasobruslařce ale umožnil nastoupit do soutěže žen. V ní byla hlavní favoritkou, ale vystoupení pod tlakem okolností nezvládla a obsadila čtvrté místo.

Foto: Denis Bushkovsky / Match TV

Krasobruslařka Kamila Valijevová se se zasněným pohledem dívá na hokejistu Alexandra Ovečkina.

Případ vyšetřovala ruská antidopingová agentura, která uznala, že Valijevová porušila pravidla, ale neshledala, že by tak učinila úmyslně nebo z nedbalosti. Mladá krasobruslařka se hájila tvrzením, že se jí zakázaná látka do těla dostala náhodou z dědečkových léků. Disciplinární komise RUSADA se rozhodla nechat kauzu bez potrestání.

Reklama