Hlavní obsah

Kvůli nepotrestanému dopingu Valijevové se obrátí na arbitráž také ISU

V dopingovém případu ruské krasobruslařky Kamily Valijevové se ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS) odvolá také Mezinárodní bruslařská unie (ISU). Oznámila to den po Světové antidopingové agentuře (WADA), která rovněž nesouhlasí s rozhodnutím ruského tribunálu nepotrestat Valijevovou za dopingový nález na loňském národním šampionátu. WADA požaduje pro šestnáctiletou závodnici čtyřletý zákaz startů, ISU chce nechat rozhodnutí o trestu na arbitráži.

Kamila Valijevová na archivním snímku.

Článek

"ISU je toho názoru, že všichni mladí sportovci musí být chráněni před dopingem. Jejich osvobozením od sankcí takové ochrany dosáhnout nelze," uvedla ISU v prohlášení.

Trest pro Valijevovou má podle unie platit od 25. prosince 2021, kdy měla pozitivní nález na trimetazidin na mistrovství Ruska. ISU také požaduje její diskvalifikace ze všech soutěží od tohoto data. Arbitráž tak má rozhodnout o konečném pořadí soutěže družstev v krasobruslení na loňských olympijských hrách v Pekingu.

V ní pomohla Valijevová ruskému týmu k vítězství. Informace o jejím dopingovém nálezu byla zveřejněna až poté. Mezinárodní olympijský výbor kvůli kauze odložil udělení medailí, Valijevové ale umožnil nastoupit do soutěže žen. V ní byla hlavní favoritkou, ale vystoupení pod tlakem okolností nezvládla a obsadila čtvrté místo.

Případ vyšetřovala ruská antidopingová agentura, která uznala, že Valijevová porušila pravidla, ale neshledala, že by tak učinila úmyslně nebo nedopatřením. Mladá krasobruslařka se hájila tvrzením, že se jí zakázaná látka do těla dostala náhodou z dědečkových léků.

Za ruskými krasobruslaři skončili v Pekingu reprezentanti USA, Japonska a Kanady, kteří se mohou posunout na bronzovou příčku.

Reklama