Hlavní obsah

Zrada, zuří Ukrajinci. Rozpálil je jejich hvězdný olympijský šampion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohl očekávat bouři nevole, přesto se slavný ukrajinský olympijský vítěz zúčastnil exhibice na ruském území. Viktor Petrenko, jeden z dosavadních šéfů Ukrajinského krasobruslařského svazu a olympijský šampion z Albertville 1992, způsobil ve své zemi mnohým šok účastí na exhibici v Soči. Řada jeho krajanů dává najevo, že je nyní již bývalý svazový místopředseda mj. pro koordinaci mezinárodních aktivit přímo rozpálil do běla. Zuří, spílají mu.

Foto: Profimedia.cz

Viktor Petrenko na snímku z ledna z krasobruslařské show, která teď zavítala i do Soči.

Článek

Třiapadesátiletý rodák z Oděsy se objevil po boku ruských hvězd, které mají zapovězený start na mezinárodních akcích. Show chystala i Taťana Navková, manželka kremelského mluvčího Dmitrije Peskova. Představení bylo za účasti Petrenka uváděno v ruských městech už v zimě, ukrajinský šampion zůstal jeho součástí i teď, kdy se v jedné z hlavních rolí ukázala na led se vracející Kamila Valjevová.

Pozornost však při velké parádě přitahoval i Petrenko. V Rusku vystoupil i přesto, že se před časem podle zahraničních médií na sítích vyjádřil proti válce.

Na jeho hlavu nyní dopadají hromy, blesky. Zahraniční média píší: Šampion bavil agresory. Jsou lidé, kterým krvavé peníze nevadí.

A co teprve na samotné Ukrajině. „Krasobruslařský svaz je pobouřen činem olympijského vítěze Viktora Petrenka, který se zúčastnil ledové show manželky Putinova tiskového tajemníka Taťany Navkové," cituje web sport.ua i jiná zahraniční média svazové prohlášení, které také připomíná stávající válečnou realitu. Ta se podle autorů dokumentu nestala "překážkou, aby se Petrenko vydal na led v ruském Soči a přidal se k týmu s příznivci hrozné války".

Výsledkem pobouření bylo i to, že ze stránek svazu byla bleskově smazána Petrenkova biografie a následně byl z ukrajinské krasobruslařské federace oficiálně vyloučen. Petrenka odsoudil i Ukrajinský olympijský výbor. "Takové jednání je pro naše olympijské hnutí nepřijatelné," konstatoval.

Ozvali se přímo i někteří ukrajinští sportovci. „Není to ostuda, je to zrada vlasti, vlastní země," uvedl Maksym Nikitin, krasobruslařský tanečník, který se zúčastnil s Oksanou Nazarovovou i nedávných ZOH v Pekingu.

Petrenko v minulosti postupně reprezentoval Sovětský svaz, olympijským vítězem se stal jako člen spojeného týmu nástupnických zemí SSSR a pak ještě stihl hájit barvy domovské Ukrajiny.

V posledních letech žije blízko New Jersey v USA, ale hodně času tráví i na Ukrajině. Zároveň spolupracuje s bruslaři z mnoha zemí.

Reklama

Související témata: