Hlavní obsah

Unikát, dva české páry mezi elitou! Dojde i na jízdu plnou citů a emocí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři čeští krasobruslaři na jednom závodě elitní série Grand Prix? To historie nepamatuje. O víkendu se při Skate America v texaském Austinu představí hned dva sourozenecké taneční páry, Filip a Natálie Taschlerovi a Daniel a Kateřina Mrázkovi.

Foto: Profimedia.cz

Taneční pár sourozenců Filipa a Natálie Taschlerových.

Článek

V minulosti už se na jedné Grand Prix potkali medailisté z vrcholných akcí Tomáš Verner a Michal Březina. Nyní ale českému krasobruslení vládnou tance, Taschlerovi byli vloni šestí v Evropě a osmí na světě, Mrázkovi se stali juniorskými mistry světa.

„Jsme rádi, že má Česko zase zastoupení v tancích a doufejme i perspektivu na získání cenných kovů,“ věří dvacetiletý Mrázek.

Foto: Profimedia.cz

Daniel a Kateřina Mrázkovi, juniorští mistři světa.

Jejich vzájemný souboj je o to pikantnější, že se připravují v jedné skupině kouče Mattea Zanniho na stadionu v italské Egně. „Díky tomu, že můžeme trénovat spolu pod jednou střechou, se můžeme podporovat i překonávat a díky tomu zlepšovat,“ těší Mrázka.

Se svou o tři roky mladší sestrou začínali jako sóloví bruslaři, než se po jeho zranění spojili v tanečních párech a dobře udělali. Další posun přišel po příchodu do Itálie. „Tehdy jsme v podstatě nic neuměli a Taschlerovi už jezdili v seniorské kategorii, tak jsme měli co okoukávat,“ přiznává.

Všichni navíc bydleli v jednom apartmánu. „Mohli jsme se tak na začátku poznat a sblížit,“ líčí Mrázek. Jenže brzy oba páry uvítaly, když se mohli přesunout do „vlastního“. „V tom apartmánu nás bylo celkem sedm, což bylo dlouhodobě neudržitelné,“ ví Mrázek.

Se sestrou Kateřinou letos získávají první ostruhy mezi seniory, ve volném tanci sáhli ke klasice v podobě Labutího jezera. „Je to docela výzva. Chceme, aby se diváci při sledování programu cítili jako v Národním divadle,“ přiznává.

Zkušenější Taschlerovi zvolili zcela originální motiv, který je pro ně hodně emotivní. Volný tanec věnovali svému zesnulému otci.

„Původně jsme chtěli jet na western, ale necítili jsme se v něm úplně dobře. Tak jsme se rozhodli pro něco niternějšího a napadl nás s Natkou tenhle příběh, který se snažíme předat divákům,“ vysvětluje Taschler. A tak za týden sestavili nový program.

„Ahoj, tati,“ zazní na úvod jízdy v angličtině hlas Natálie. „To je pro tebe,“ přidá její bratr. První část programu je věnována jejich dětství, druhá vztahu s jejich maminkou. „Tam se pak zpívá o modrých očích, které mám já, Natálie a měl je i nás táta, hudba začíná být romantická. Závěr už je o nemoci a na konci je nebe,“ popisuje Taschler.

„Je to pro nás samozřejmě velmi citlivé téma, ale myslím, že je dobré to takto sdílet. Ostatně díky našim rodičům jsme krasobruslaři, tak je to pocta jim,“ doplňuje jeho sestra. Poprvé tanec v závodě předvedli při Lombardia Trophy divákům, viděla ho i jejich maminka. „Líbil se jí. Plakala, protože to pro ni je také velmi citlivé,“ ví Taschlerová.

Odměnou jim byl osobní rekord a druhé místo jen za domácími vicemistry světa Charlene Guignardovou a Markem Fabbrim.

Volné tance na Skate America vysílá v neděli od 20.15 ČT sport.

Reklama

Související témata: