Hlavní obsah

Bronzový vzpěrač z Tokia Son dostal osmiletý distanc za doping

Bronzový olympijských medailista ve vzpírání Igor Son z Kazachstánu dostal osmiletý zákaz startů za doping. Oznámila to národní vzpěračská federace, podle které měl loni v březnu pozitivní test při mimosoutěžní kontrole. O bronz z her v Tokiu Son nepřijde. Podle agentury AP bylo potrestáno ještě dalších pět kazašských vzpěračů.

Foto: Profimedia.cz

Vzpěrač Igor Son na OH 2020 v Tokiu.

Článek

"Mimosoutěžní test se uskutečnil šest měsíců po jejich poslední mezinárodní soutěži, takže žádná diskvalifikace nebo vracení medailí nepřijdou. Zvláště to chci zdůraznit v souvislosti s olympijskou medailí Igora Sona," uvedl v prohlášení generální sekretář kazašské vzpěračské federace Aldijar Nuralinov.

Podle něj reprezentaci nehrozí ani vyřazení z mezinárodních soutěží kvůli vysokému počtu dopingových případů, protože vzpěrači měli pozitivní nálezy doma, a ne na mezinárodní scéně.

Čtyřiadvacetiletý Son už má za sebou jeden trest za doping, v roce 2015 si odpykal sedm měsíců. Na olympijských hrách v Tokiu předloni byl třetí ve váze do 61 kg. V roce 2019 na mistrovství světa skončil druhý v kategorii do 55 kg.

Reklama

Související témata: