Hlavní obsah

Adamczyková ovládla počtvrté anketu Král bílé stopy

Aktualizováno

Snowboardcrossařka Eva Adamczyková se stala počtvrté v kariéře Královnou bílé stopy. Třicetiletá rodačka z Vrchlabí ovládla anketu Svazu lyžařů ČR díky úspěšnému návratu po těžkém zranění a letošnímu triumfu na mistrovství světa v gruzínském Bakuriani. Na trůnu při pátečním galavečeru vystřídala lyžařku a snowboardistku Ester Ledeckou, která většinu sezony laborovala se zraněním klíční kosti. Druhý skončil běžec na lyžích Michal Novák, třetí byla slalomářka Martina Dubovská.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Eva Adamczyková se stala počtvrté v kariéře Královnou bílé stopy.

Článek

"Sezona předčila očekávání. Na podzimní tiskovce a při všech rozhovorech jsem nechtěla a ani nemohla nic předvídat. Nevěděla jsem, co od sebe čekat," řekla novinářům Adamczyková, která si vysloužila během galavečera v O2 Universum potlesk vestoje.

Adamczyková vyhrála anketu poprvé s novým jménem, v letech 2014, 2019 a 2021 ještě zvítězila pod dívčím příjmením Samková. V hlasování získala suverénních 44 bodů, druhý Novák jich měl šest.

Ocenění pro nejlepšího trenéra roku převzal v hale O2 Universum také její kouč Marek Jelínek. Vedle hlavního ocenění ovládla Adamczyková i hodnocení v kategorii snowboardu. A povedený večer jezdců na prknech pak završila patnáctiletá freestyle snowboardistka Vanessa Volopichová, která byla vyhlášena nejlepší juniorkou.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Anketu Král bílé stopy ovládla Eva Adamczyková.

Novák zvítězil mezi běžci a Dubovská v alpských disciplínách. Nejlepší akrobatickou lyžařkou je s kariérou loučící se Nikol Kučerová, sdruženářem roku se stal Jiří Konvalinka a ve skoku na lyžích zvítězila Klára Ulrichová. V travním lyžování uspěl Martin Barták a premiérové hodnocení pro nejlepšího para lyžaře vyhrál Jiří Hartig.

Během slavnostního večera se rozloučila s kariérou nejen Kučerová, ale také běžci na lyžích Vladimír Kozlovský a Petra Nováková, snowboardcrossař Jakub Žerava, skokan na lyžích Filip Sakala nebo sjezdař Tomáš Klinský. Do Síně slávy byli uvedeni Zbyněk Hubač, Miroslav Jarouš, Ladislav Slonek, Aleš Suk a Luděk Váša. Potlesk si vysloužil také bývalý skokan na lyžích Antonín Hájek, který zemřel ve věku 35 let.

Olympijská šampionka ze Soči a po letošku dvojnásobná mistryně světa Adamczyková prodloužila vládu žen v anketě. Z mužů naposledy uspěl v roce 2013 skokan na lyžích Jan Matura. Trojnásobná vítězka SP se čtvrtým triumfem přiblížila k Ledecké, která má na kontě o vítězství více. Rekordmankou v počtu prvenství je se sedmi bývalá běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová.

Anketa Král bílé stopy se vyhlašuje od roku 1973 a slavila letos jubilejní 50. výročí. V letech 1994 až 1999 se ale nekonala.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články