Hlavní obsah

Akrobatický skokan Novak byl v závodě SP čtrnáctý a pojede na olympijské hry

Akrobatický skokan na lyžích Nicholas Novak obsadil v druhém závodu Světového poháru ve finské Ruce 14. místo a zajistil si tak start na zimních olympijských hrách v Pekingu. Česko mělo v této disciplíně zastoupení pod pěti kruhy naposledy v Turíně 2006 díky šampionovi ze Salt Lake City 2002 Aleši Valentovi.

Foto: Profimedia.cz

Akrobatický skokan na lyžích Nicholas Novak

Článek

"Jsem nadšený, že budu Českou republiku reprezentovat na zimních olympijských hrách," řekl Novak anglicky v nahrávce pro média. "Je snem každého otce, speciálně otce trenéra, dostat se na olympijské hry se synem a ono se to povedlo," dodal skokanův otec a trenér Jaroslav Novak.

Novak posílil českou reprezentaci před olympijskou sezonou, do té doby závodil za rodné Spojené státy americké, v jejichž barvách už syn českých rodičů dvakrát vybojoval v SP umístění v první desítce. Ke splnění kritérií FIS pro účast na olympiádě potřeboval mít minimálně 80 FIS bodů a jednou skončit do třicítky v závodu SP, což nyní v barvách ČR splnil.

Ve čtvrtek Novak obsadil 35. místo v kvalifikaci. Dnes se konal jednokolový závod a první český reprezentant v SP akrobatických skokanů po devíti letech si díky 14. pozici připsal první body do hodnocení seriálu.

"Poslední dny se mi tady v Ruce dařilo, cítil jsem se dobře. Je super, že se mi kvalitní skok podařilo přenést také do závodu. Teď se musím zaměřit na trénink, aby kvalitních skoků v budoucnu bylo co nejvíce," řekl pětadvacetiletý Novak.

Oba závody vyhrál trojnásobný mistr světa Maxim Burov z Ruska.

Reklama