Hlavní obsah

Bank si po sezóně odpočine lyžováním na Aljašce. Na kopec ho vyveze vrtulník

Skoro celý svůj lyžařský život jezdí po zmrzlém sněhu, směr jeho jízdy určují branky a vzhůru stoupá lanovkou, ale nejlepší český sjezdař Ondřej Bank se to rozhodl změnit. Alespoň na týden. Po sezóně odjede na Aljašku, do mekky freeridu, kde bude mít pod lyžemi prašan, směr jízdy si určí sám a na vrchol kopce ho vyveze vrtulník.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ondřej Bank se chystá na americký prašan.

Článek

Když mu po loňské sezóně zavolal nejlepší český freerider Robin Kaleta a oslovil ho, Bankovi zaplesalo srdce. "Byl to vždy můj sen, zkusit si pořádný freeride v prašanu. A když mi to nabídl ještě Robin, který mi sedí i jako člověk, tak jsem moc dlouho neváhal," řekl Bank cestou na finále Světového poháru v Lenzerheide, kde pojede v pátek obří slalom a neděli závod týmů.

Kaleta byl na Aljašce poprvé loni se snowboardistou Martinem Černíkem, skikrosařem Tomášem Krausem a snowboardcrossařem Michalem Novotným. Společně ze "zájezdu" vytvořili film s názvem Aljaška v prašanu. "Viděl jsem to, je to bomba, co se tam dá všechno sjet. Člověka to naladí," uvedl Bank, který na Aljašku vyrazí hned po mistrovství republiky, které se koná ve Špindlerově mlýně příští týden.

Kaleta s dalšími dvěma kamarády a kameramanem odletěli na Aljašku už v úterý. "V mém nabitém programu to je problém. Ale přesto jsem to chtěl zkusit," řekl. Od výletu očekává pohodové lyžování. "Občas si zajezdím v hlubokém sněhu, ale tohle bude první velká zkušenost," uvedl Bank. Chce se také naučit zásady bezpečnosti a pohybu v horách. "Abych věděl, jak se to dělá," prohlásil.

Výlet odměnou za životní sezónu

Výlet bude pro Banka odměnou, ale i odpočinkem po životní sezóně. "Vím, zní to trochu divně, že budu odpočívat po lyžařské sezoně na lyžích, ale vnímám to trochu jinak. Potřebuju odpočívat sportem, neumím ležet na pláži," prohlásil. "Navíc tohle bude úplně jiné lyžování," těšil se.

Jiné pro něj bude i zázemí. Zatímco celou sezónu se mu tým snaží vytvořit ideální podmínky pro odpočinek a trénink, tentokrát Banka čekají takřka polní podmínky. Spát bude s kamarády v karavanu a několikrát i ve stanu. Vařit si bude sám a ne vždy poletí helikoptérou či pojede skútrem, nahoru bude muset občas i po svých.

"Bude to úplně něco jiného, takže to bude pro mou hlavu určitě příjemné odreagování. Těším se, i když nejsem ten typ, který vleze do lesa a chrápe tam týden," smál se. V první řadě si nechce ublížit. "Budu až tam řešit, jak se co pojede. Musím si to osahat, než pojedu něco většího," uvedl.

Hlavu mu jenom dělá poškozená elektrárna

Jiné pro Banka bude i balení. Takřka patnáct let dává do batohů to samé, tentokrát bude muset hodně přemýšlet. Nervy z toho ale nemá. "Když něco nechám doma, tak si to půjčím nebo koupím. Horší by bylo, kdybych něco zapomněl na závody," pronesl.

Přesto se ještě může stát, že balit kufry na Aljašku nebude. Jeho výpravu ohrožuje japonská katastrofa způsobená zemětřesením a vlnou cunami. Obavy má z poškozené atomové elektrárny. "Sleduju to. Doufám, že tam nepřijedu a nebude ten prašan na mě svítit," dodal s hořkým úsměvem.

Reklama

Související témata: