Hlavní obsah

Bauer: Vytrápil jsem se, ale je to k nezaplacení

DAVOS/PRAHA

Na takové výsledky lyžař Lukáš Bauer už pomalu není zvyklý. Devatenáctý čas zaběhl v Davosu na klasické patnáctce, ve své nejsilnější disciplíně, v níž chce zářit i na mistrovství světa v Liberci. Ale nezoufal. Záhy po přípravě v alpských výšinách to lepší asi ani být nemělo.

Foto: Czech Ski Team

Lukáš Bauer

Článek

„Vytrápil jsem se, ale zkušenost je to k nezaplacení,“ říkal po závodě. Do Davosu původně ani nechtěl. Předminulý týden ho trápilo i nachlazení, kvůli němuž vynechal štafetu v La Clusaz. Nakonec se s trenérem Petráskem dohodli, že přece jen zkusí závodit hned po pěti dnech ve vysoké nadmořské výšce ve Schnalstalu, kde sbíral síly na další týdny.

„Rozhodlo, že to bylo jen 120 kilometrů od Davosu a že se jela patnáctka klasicky,“ vysvětloval, proč nakonec startoval. „Lékaři i trenér mě připravovali na to, že to může být hodně špatné. Potřebovali jsme to ale vyzkoušet. Podle dalších závodů uvidíme, jestli to byl jednorázový výpadek, který by se dal svalit na vysokou nadmořskou výšku, nebo ne,“ přemítal Bauer.

V cíli neměl dobré pocity. „Žádná nádhera to nebyla. Jelo se mi hrozně,“ konstatoval. Minutu a tři čtvrtě ztratil na poprvé zvítězivšího Švéda Olssona, jenž se stal novým lídrem seriálu, po nedělním sprintu ho ale vystřídal Švýcar Cologna.

Pět sekund za nejlepším českým běžcem a obhájcem prvenství ve SP dokončil patnáctku na 25. pozici Magál, Šperl a Kupilík na body nedosáhli.

Nejhorší výsledek od března 2007

Bauer zaznamenal s výjimkou sprintů nejhorší výsledek od března 2007, zpočátku se pohyboval kolem desátého místa, do poloviny se ještě o něco propadl a nakonec zopakoval své nejhorší umístění na klasické patnáctce od Kuusama v listopadu 2005.

„Po psychické stránce z toho nadšení není,“ přiznal Bauer, leč nelitoval, že do toho šel. „Loni jsme to udělali stejně, jen jsme nezávodili hned po návratu z hor. Byl to experiment. Potřeboval jsem to vyzkoušet i pro příští zimy,“ pravil Bauer.

Byl to pro něj poslední test před prvním vrcholem sezóny – Tour de Ski. Sprinterský předvánoční víkend v Düsseldorfu vynechává. Pohodu bude hledat v domácích krušnohorských podmínkách.

Reklama