Hlavní obsah

Britové volí největší sportovní hvězdu světa. V nejužším výběru mají i českou senzaci

Londýn

Blížící se konec roku se už tradičně nese v duchu vyhlašování prestižních cen. Britové aktuálně hlasují v tradiční anketě Světová sportovní hvězda roku BBC (BBC's World Sport Star of the Year award). V nejužším čtyřčlenném výběru britského veřejnoprávního média se ocitla i dvojnásobná česká olympijská vítězka Ester Ledecká.

Foto: ČOV/Pavel Lebeda

Štastná Ester Ledecká.

Článek

Ledecká jako první žena v historii vybojovala na jedné zimní olympiádě zlatou medaili ve dvou různých sportech (snowboarding a sjezdové lyžování).

Zatímco triumf v paralelním obřím slalomu ve snowboardu se tak trochu očekával, vítězství pražské rodačky v lyžařském super-G způsobil ve sportovním světě obrovský šok. Americká televizní společnost NBC už dokonce před její jízdou vyhlásila olympijskou šampiónkou Rakušanku Annu Veithovou.

„Jsem pevně přesvědčen, že je jednou z nejlepších žijících sportovkyň současnosti," prohlásil o své české svěřenkyni snowboardový kouč Justin Reiter.

Konkurenci Ledecké v anketě BBC tvoří fenomenální americká gymnastka Simone Bilesová. Čtyřnásobná olympijská šampiónka se v roce 2018 vrátila na scénu po dvouleté pauze a na MS v Dauhá dosáhla na rekordní 14. zlatou medaili ze světového šampionátu.

Dalším adepty na cenu jsou italský golfista Francesco Molinari, který letos získal svůj první major a sehrál důležitou roli při triumfu týmu Evropy v Ryder Cupu, a ukrajinský boxer Oleksandr Usyk.

Jedenatřicetiletý olympijský vítěz v boxu se stal letos neoddiskutovatelným králem křížové váhy, když v lednu nejprve vybojoval pás organizace WBC a v červenci přidal pásy WBA a IBF. V Moskvě dokázal pokořit domácího favorita Murata Gassijeva.

Hlasování probíhá od 3. do 15 prosince.

Reklama

Související témata: