Hlavní obsah

Ceny fair play získaly lyžařka Soukalová a atletická trenérka Jílková

Hlavní ceny Českého klubu fair play za celoživotní postoj letos získaly lyžařka Gabriela Soukalová, stříbrná olympijská medailistka ze Sarajeva 1984, a atletická trenérka Jana Jílková. Předsedkyně klubu Šárka Strachová a předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval jim je předali na slavnostním vyhlášení v Praze.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Bývalá běžkyně na lyžích Gabriela Soukalová během vyhlášení cen Českého klubu fair play za rok 2022

Článek
Fotogalerie

Soukalová, která sarajevské stříbro z běžecké štafety získala ještě pod jménem Svobodová, pracovala po skončení aktivní kariéry jako biatlonová trenérka. Jejíma rukama prošla řada reprezentantů, kterým vedle lyžařských základů vštěpovala také principy sportovního chování. Ke světovým prvenstvím vychovala i dceru Gabrielu, majitelku řady velkých biatlonových medailí. "Ze sportovní kariéry nejradši vzpomínám na nejlepší výsledky a na tu partu, kterou jsme měly. Tenkrát nešlo o peníze, takže nebyla závist. Dodnes se scházíme a je to velmi milé," řekla Soukalová, když převzala ocenění.

Principy fair play byly zásadní i pro trenérku Jílkovou, která celý život zasvětila atletice. Nejprve sama závodila ve sprintech a skoku dalekém, poté vedla řadu reprezentantů, například české rekordmanky v běhu na 100 metrů překážek Ivetu Rudovou a Lucii Škrobákovou. "Měla jsem krásný sportovní život, jsem strašně vděčná všem sportovcům, které jsem měla," uvedla. Sportu se úspěšně věnuje i její vnučka, tenistka Tereza Martincová.

Foto: ČOV/Barbora Reichová

Vladimír Martinec při předávání cen Českého klubu fair play, za ním jeho předsedkyně Šárka Strachová a předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Za férový čin převzal ocenění například extraligový hokejista Petr Jelínek, který jako kapitán libereckých Bílých Tygrů v loňském play off se Spartou přesvědčil rozhodčí, aby zrušili soupeřovo vyloučení. "Myslím si, že by fair play měla být samozřejmost v každém sportu. Každý z nás vrcholových sportovců chceme vyhrávat, ale ne za každou cenu," řekl.

Vedení klubu ocenilo také mechanika cyklistické reprezentace Richarda Šmídu, který po těžké nehodě v závodě Českého poháru v Kyjově zachránil život rakouského jezdce Marca Friedricha.

Reklama