Hlavní obsah

České lyžování přestalo vozit medaile. Proč? Řešíme problémy se zdroji, říká šéf sdruženářů

Praha

Před čtyřmi lety hostil Liberec mistrovství světa v klasickém lyžování. Letos se tohoto úkolu zhostili pořadatelé z údolí Val di Fiemme v oblasti Trentina na severu Itálie. Lyžování má v Česku obrovskou tradici, a to i přesto, že se nemůžeme pyšnit velehorami jako řada jiných zemí. Vždyť Svaz lyžařů České republiky je dokonce nejstarším lyžařským svazem na světě. "I proto jsme si zvykli, že naši sportovci na podobných akcích získávají úspěchy. Jenže jak dlouho to v podmínkách, které máme k dispozici my a jaké mají jiné vyspělé lyžařské země, může ještě trvat?" zamýšlí se předseda úseku severské kombinace Svazu lyžařů ČR Radek Cikl.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Běžec na lyžích Lukáš Bauer na mistrovství světa ve Val di Fiemme.

Článek

"Stejně jako v jiných oborech i sporty opírající se o složité technické vybavení se dynamicky vyvíjí. Reprezentantovi v běhu na lyžích již dávno nestačí jedny lyže a pár vosků, aby byl schopný konkurovat světové špičce. Podobně skokan na lyžích na nejvyšší úrovni již dávno nevystačí s jednou kombinézou a jedním párem „skoček". Severská kombinace navíc musí skloubit materiálové potřeby obou uvedených disciplín. Výběr, příprava a mazání lyží je dnes velkou alchymií, která zase klade mimořádné požadavky na kvalitní a dostatečné servisní zajištění.

To vše stojí mnoho peněz, kterých se českému sportu dlouhodobě nedostává, zejména v porovnání s jinými lyžařsky vyspělými zeměmi. Sport jako takový totiž nelze posuzovat jen podle několika hvězd kolektivních sportů přestupujících z klubu do klubu za milióny eur. Pravdou je, že čeští reprezentanti v individuálních sportech jsou dnes vlastně nejlepšími amatéry na světě.

Celý roční rozpočet Svazu lyžařů České republiky zahrnující sedm olympijských disciplín činí v přepočtu necelé tři milióny eur. To není ani na úrovni potřeb jednoho prvoligového fotbalového klubu. Jestliže norské klasické lyžování pracuje ročně s rozpočtem více než třicet miliónů eur, pak se nemůžeme divit, že Northug, Björgenová, Bardal a spol. si vezou domů z Itálie devatenáct medailí, z toho osm zlatých!

Systém podpory sportu v České republice včetně výše jeho financování byl nastaven již na počátku 90. let minulého století. Podpora není pravidelně valorizována a postupně se znehodnocováním naší měny stagnuje. Proti tomu jdou již zmíněné zvyšující se personální a materiálové, ale i zdravotní, dopravní a další požadavky, se kterými již vlastně nejsme schopni na světové úrovni držet krok. Proto postupně přestává být většina našich i tradičních sportovních odvětví na mezinárodní úrovni konkurenceschopná. Starost o českou státní sportovní reprezentaci a její výkonnost je nejen úkolem sportovních svazů, ale rovněž státu, který by měl vytvářet dostatečné podmínky.

To, že peněz není nikde nazbyt, sport nevyjímaje, má zřejmě částečně příčinu v ne zcela uspokojivém stavu české ekonomiky. Hospodářská komora ČR uvádí, že stát neumí vybrat na daních asi 200 miliard Kč. Ekonomové také připomínají, že v ČR je jen cca 50 % firem s českým kapitálem.

U těch zahraničních je pak přirozeně nižší ochota ke sponzorování našeho sportu. A jestliže se dále zhruba 200 až 300 miliard Kč ročně vyvede na dividendách mimo ČR, potom jen 5 % z těchto zdrojů pro sport by činilo 20 – 25 miliard Kč. A to už by muselo být hodně znát. Nelze se tedy divit, že řešíme problémy se zdroji a že jen tiše závidíme, jak dobře jsou na tom reprezentace jiných zemí.

České závodní lyžování se, bohužel, také již dávno nemůže opřít o domácí výrobce špičkového sportovního materiálu jako Rakušané, Francouzi, Němci a řada dalších. Přitom třeba vývoj jiných než dřevěných lyží započal na konci šedesátých let právě u nás.

Všechno souvisí se vším. Sportovní reprezentace je v současnosti jednou z nejúčelnějších forem prezentace České republiky v zahraničí. To potvrzuje stále větší společenská prestiž velkých akcí typu olympijských her a mistrovství světa. Každopádně entuziazmus zainteresovaných českých sportovních funkcionářů a trenérů, nejen těch lyžařských, již nemůže nahradit dlouhodobě se snižující reálné prostředky vkládané do podpory sportu."

Reklama