Hlavní obsah

Cítím se jako po kocovině, smál se Novák po senzačním výsledku

Parádní start mistrovství světa! Michal Novák skončil na úvod šampionátu v Planici čtvrtý, tak vysoko jako karlovarský rodák dosud žádný Čech ve sprintu nebyl. Od medaile dělilo 26letého běžce na lyžích zhruba tři a půl sekundy.

Michal Novák po senzačním čtvrtém místě na MS v PlaniciVideo: Český olympijský tým

 
Článek

„Nečekal jsem, že hned první závod bude tak úspěšný. To je sen, nemám slov," zářil Novák. Jednou už v sezoně těsně pod stupni vítězů byl, při Tour de Ski ve švýcarském Val Müstairu. „Ale to byl jen takový výstřel, normálně se pohybuju kolem desítky nebo patnáctky, nečekám, že by se mi na mistrovství světa povedlo to samé," vykládal před závody.

Jenže zjevně o ojedinělý výstřel nešlo. Novák si v elitní konkurenci počínal jako mazák. Čtvrtý byl v kvalifikaci. „Už to mě malinko překvapilo," přiznával.

Čtvrtfinále i semifinále odtáhl na čele a suverénně postoupil mezi elitní šestku. V teplém počasí sníh měknul, síly rychle ubývaly a Novák měl mezi druhým semifinále a medailovým bojem minimum času na odpočinek. Také mu servismani hned brali lyže, aby je co nejlépe připravili na závěrečnou jízdu.

Foto: Borut Zivulovic, Reuters

Michal Novák (4) ve čtvrtfinále MS v Planici.

Přesto se opět pohyboval vepředu a byl ve hře o první Českou medaili od rozlučkového kovu Lukáše Bauera před osmi lety. Ve finiši už na vedoucí trio v čele s norským obhájcem zlata Johannesem Hösflotem Klaebem nestačil a zůstal na nevděčné čtvrté pozici, i tak ale vylepšil nejlepší český výsledek v této disciplíně, jenž dosud patřil Martinu Koukalovi z roku 2003.

„Cítím se jak po kocovině," smál se Novák. „To finále bylo strašně těžké, už jsem nemohl. Drtil jsem to, jak to šlo, možná jsem mohl pošetřit víc sil ve čtvrtfinále a semifinále, ale nemohl jsem tušit, že projdu až do finále," uvažoval.

„Pro české běžecké lyžování jde o brambory s nádechem zlata, takový výsledek potřebovalo," oceňovala v přenosu České televize olympijská vítězka Kateřina Neumannová.

V pátek se v Planici jede mužský skiatlon (od 15.30, ČT sport), který ale Novák podle plánu vynechává.

Reklama