Hlavní obsah

Kousek od medaile. Novák statečně bojoval ve finále na MS a překonal české maximum

Aktualizováno

Lyžař Michal Novák skončil čtvrtý na mistrovství světa v Planici a vybojoval v této disciplíně nejlepší český výsledek na vrcholné akci v historii. Šestadvacetiletý běžec ve finále nestačil jen na obhájce titulu Nora Johannese Hösflota Klaeba, druhý byl jeho krajan Paal Golberg a bronz získal Francouz Jules Chappaz. Od stupňů vítězů Nováka dělily zhruba tři a půl sekundy. Mezi ženami obhájila zlato Švédka Jonna Sundlingová.

Foto: Borut Zivulovic, Reuters

Michal Novák (4) ve čtvrtfinále sprintu na MS v Planici.

Článek

Karlovarský rodák Novák překonal ve sprintu dosavadní české maximum Martina Koukala, který skončil v roce 2003 pátý. Naposledy byl ve finále v rychlostní disciplíně Aleš Razým před 14 lety v Liberci. Z českých reprezentantů získal naposledy cenný kov na MS Lukáš Bauer v roce 2015, který bral v závodu na 50 kilometrů klasicky ve Falunu stříbro.

Mezi ženami skončila dnes nejlépe Tereza Beranová, jež se probojovala do semifinále a skončila celkově dvanáctá. Kateřina Janatová, Barbora Antošová, Luděk Šeller a Ondřej Černý vypadli ve čtvrtfinále, mezi nejlepší třicítku se neprobojovala jen třiačtyřicátá Adéla Nováková.

Novák si vyrovnal ve sprintu osobní maximum, čtvrtý byl v této sezoně také v úvodu Tour de Ski ve Val Müstairu. Jedenáctý muž průběžného pořadí Světového poháru potvrdil roli české jedničky už v kvalifikaci, kdy zajel čtvrtý nejrychlejší čas. Ve čtvrtfinále byl druhý za Chappazem a v semifinále uspěl díky času ze třetí příčky.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Michal Novák (na archivním snímku z 26. října 2022) skončil čtvrtý na mistrovství světa v Planici.

V semifinále naopak skončil vítěz kvalifikace Nor Erik Valnes. Obhájce stříbra si ve stoupání přišlápl lyži, zlomil ji a po pádu zůstal frustrovaně ležet na sněhu.

Novák se v úvodu finálové jízdy držel na medailových příčkách, ve druhé polovině se ale přes něj dostali Golberg s Chappazem a český reprezentant již v závěru ztrátu nedohnal. Udržel přesto za sebou Švéda Calleho Halfvarssona a Francouze Lucase Chanavata a dosáhl nejlepšího výsledku na vrcholné akci v kariéře.

Foto: Borut Zivulovic, Reuters

Michal Novák v kvalifikaci sprintu na MS v Planici

Lídr Světového poháru Klaebo získal ve sprintu třetí světové zlato po sobě a zároveň sedmý triumf na mistrovství světa. Ve stejné disciplíně zvítězil také na olympijských hrách v Pchjongčchangu 2018 a vloni v Pekingu.

Závod žen si podmanily Švédky. Vedle vítězné Sundlingové brala stříbro její krajanka Emma Ribomová, třetí skončila Maja Dahlqvistová a čtvrtá byla Linn Svahnová.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Planici (Slovinsko):
Běh:
Sprint klasicky (1,4 km):
Muži:
1. Klaebo 2:56,07
2. Golberg (oba Nor.) -2,22
3. Chappaz (Fr.) -2,24
4. NOVÁK (ČR) -5,90
5. Halfvarsson (Švéd.) -11,64
6. Chanavat (Fr.) -32,27
...
23. ŠELLER
28. ČERNÝ (oba ČR)
Ženy:
1. Sundlingová 3:21,67
2. Ribomová -0,87
3. Dahlqvistová -4,45
4. Svahnová (všechny Švéd.) -8,06
5. Skistadová -10,93
6. T.U. Wengová (obě Nor.) -27,29
...
12. BERANOVÁ
17. JANATOVÁ
28. ANTOŠOVÁ
v kvalifikaci
43. A. NOVÁKOVÁ (všechny ČR)

Reklama

Související témata: