Hlavní obsah

Comeback. Ledecká dojela v elitní desítce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lyžařka Ester Ledecká obsadila v superobřím slalomu v Crans Montaně osmé místo a poprvé v této sezoně Světového poháru se probojovala do první desítky. Super-G poprvé v kariéře vyhrála Stephanie Venierová, česká olympijská šampionka v této disciplíně z Pchjongčchangu 2018 na Rakušanku ztratila 64 setin.

Foto: Marco Trovati, ČTK/AP

Česká lyžařka Ester Ledecká ve švýcarské Crans Montaně

Článek

Na dalších místech na stupních vítězů se seřadily dvě nejrychlejší ženy sobotního sjezdu. Druhé místo si zopakovala Italka Federica Brignoneová, která s Venierovou prohrála o pouhé čtyři setiny sekundy. Vítězka sjezdu Marta Bassinová na třetím místě zaostala o 15 setin.

Trojnásobná olympijská šampionka Ledecká se startovním číslem 20 začala pomaleji, postupně ale na trati zrychlovala. Třetí sektor zajela nejlépe ze všech a propracovala se na osmou příčku. Dosud bylo jejím maximem v sezoně 11. místo v super-G z Altenmarktu-Zauchensee v polovině ledna.

„Pro mě ta trať byla lepší než v tom sjezdu. Přeci jenom, jak jsme jely ve sjezdu dva tréninky a dva závody, tak už včera bylo docela znát, že ta trať byla dost rozsekaná. Pro mě super G, i když jsem měla zase o kousek vyšší startovní číslo, tak bylo příjemnější než včera ten sjezd. Moc jsem si to užila a myslím si, že to byla dobrá jízda,“ uvedla v nahrávce pro média Ledecká.

Ocenila práci švýcarských pořadatelů. „Jak tu bylo velké vedro, tak to určitě byla velká challenge. Ale měli to skvěle zorganizované. Měli šíleně vojáků, kteří stříkali děly sůl na sjezdovku, aby to ztvrdlo. Výborně to připravili. Myslím, že za celý ten víkend jsem prosolená daleko víc než z moře. Jak pořád solí tu sjezdovku, tak jsme všichni slaní. Jsem ráda, že jsem tu zase mohla být, protože tohle je jeden z mých nejoblíbenějších závodů,“ doplnila Ledecká.

Ledecká se ve švýcarském zimním středisku vrátila k závodění po nemoci, v seriálu chyběla od 27. ledna, kdy nedokončila sjezd v Cortině d'Ampezzo. A její výkony po pauze měly vzestupnou tendenci. V pátečním sjezdu obsadila 17. místo, v sobotu si 14. příčkou vylepšila sezonní maximum v nejrychlejší disciplíně a dnes se poprvé od března 2022 dostala do první desítky. Tehdy byla sedmá ve sjezdu ve finále SP v Courchevelu, minulou sezonu po zranění klíční kosti zmeškala.

SP v sjezdovém lyžování v Crans Montaně (Švýcarsko):
Ženy - superobří slalom
1. Venierová (Rak.) 1:16,52
2. Brignoneová -0,04
3. Bassinová (obě It.) -0,15
4. Miradoliová (Fr.) -0,28
5. Hütterová (Rak.) -0,45
6. Gutová-Behramiová (Švýc.) -0,46
...
8. LEDECKÁ (ČR) -0,64
Průběžné pořadí superobřího slalomu (po 6 z 10 závodů)
1. Gutová-Behramiová 360
2. Hütterová 355
3. Brignoneová 326
4. Venierová 266
5. Goggiaová (It.) 237
6. Lieová (Nor.) 227
...
20. LEDECKÁ 77
Průběžné pořadí SP (po 31 z 41 závodů)
1. Gutová-Behramiová 1414
2. Shiffrinová (USA) 1209
3. Brignoneová 1128
4. Vlhová (SR) 802
5. Goggiaová 792
6. Hectorová (Švéd.) 780
...
47. LEDECKÁ 140
69. DUBOVSKÁ 73
115. JELÍNKOVÁ (obě ČR) 9

Reklama