Hlavní obsah

Beranová byla v Ruce tři setiny od finále sprintu, obsadila životní 7. místo

Běžkyně na lyžích Tereza Beranová na úvod Světového poháru obsadila sedmé místo v klasickém sprintu, což je její nejlepší výsledek v elitním seriálu. Ve finské Ruce sahala po finále, dělily ji od něj tři setiny. Do vyřazovacích bojů se dostali ještě Barbora Antošová, Ondřej Černý a Michal Novák, ale všichni vypadli ve čtvrtfinále. Z vítězství se radovali Švédka Emma Ribomová a suverénní Nor Johannes Hösflot Klaebo.

Foto: Svaz lyžařů ČR/Tomáš Kříž

Běžkyně na lyžích Tereza Beranová

Článek

Čtyřiadvacetiletá Beranová měla na okruhu dlouhém 1,4 kilometru jasnou taktiku. Na začátku se držela spíše vzadu a útočila v závěrečném kopci při nájezdu do cílové rovinky. Ve čtvrtfinále naprosto dominovala, když se tam posunula do čela a s velkým náskokem vyhrála. Čtvrtá ve stejné rozjížďce skončila Antošová.

V semifinále se Beranová v kopci protlačila na druhou příčku za Švédku Johannu Hagströmovou. V posledních desítkách metrů měla ale ukázala větší zrychlení Norka Kristine Stavaas Skistadová, jež na cílové čáře dostala špičku boty před českou reprezentantku.

Navzdory tomu Beranová sedmým místem o dvě příčky vylepšila své individuální maximum v SP z února 2021, kdy se prosadila do elitní desítky ve volném sprintu ve švédském Ulricehamnu. Ve sprintu klasickou technikou byla před dnešním závodem jejím nejlepším výsledkem dvacátá příčka z loňské Ruky.

Tehdy vyhrála Švédka Maja Dahlqvistová, která i tentokrát byla ve finále. Po závěrečném stoupání vedla, ale v poslední zatáčce před cílem upadla a dojela s velkou ztrátou šestá. Z premiérového triumfu v SP se díky tomu radovala její krajanka Ribomová.

Blízko postupu byli ve svých čtvrtfinálových rozjížďkách Novák i Černý. Oba se pohybovali v popředí, ale v posledním stoupání se propadli na třetí příčku a už se z ní nedostali. Černému unikla postupová druhá příčka o třináct setin, Novák na ni ztratil o tři setiny více. Ani jednomu nestačil čas mezi šťastnými poraženými.

Závodu od kvalifikace, v níž vypadl Luděk Šeller, dominoval obhájce celkového vítězství ve Světovém poháru Klaebo. S přehledem vyhrál všechny vyřazovací jízdy. Ve finále nadělil druhému Evenu Northugovi 1,66 sekundy. Norové při neúčasti potrestaných Rusů obsadili první čtyři místa. Za Klaebem a Northugem finišovali Paal Golberg a Erik Valnes.

V sobotu čekají běžce na lyžích první distanční závody této sezony. Muži i ženy pojedou v Ruce 10 kilometrů klasicky s intervalovým startem.

Úvodní závody SP v běhu na lyžích v Ruce (Finsko) - sprint klasicky:
Muži:
1. Klaebo 2:26,00
2. Northug -1,66
3. Golberg -1,94
4. Valnes (všichni Nor.) -2,27
5. Halfvarsson (Švéd.) - 3,73
6. Chappaz (Fr.) -9,36
...15. Černý
16. Novák oba vyřazeni ve čtvrtfinále
33. Šeller (všichni ČR) vyřazen v kvalifikaci.
Ženy:
1. Ribomová 2:49,22
2. Hagströmová (obě Švéd.) -0,91
3. T. U. Wengová (Nor.) -0,93
4. Jönsuuová (Fin.) -2,41
5. Skistadová (Nor.) -13,89
6. Dahlqvistová (Švéd.) -51,52,
7. Beranová vyřazena v semifinále
...19. Antošová (obě ČR) vyřazena ve čtvrtfinále.

Reklama

Související témata: