Hlavní obsah

Čtyři muži v prašanu. Krause, Novotného, Černíka a Kaletu zlákaly extrémní svahy Aljašky

Pavel NovotnýSport.cz

Prožijí dobrodružství, na které se jen tak nezapomíná a o němž většina milovníků sněhu jen sní. Skikrosař Tomáš Kraus, snowboardkrosař Michal Novotný, snowboardista Martin Černík a freerider Robin Kaleta vytvořili údernou jednotku a ve středu vyrážejí ukončit letošní sezónu na sněhu na strmých svazích divokých hor Aljašky.

Foto: Sport Invest

Martin Černík, Tomáš Kraus, Robin Kaleta a Michal Novotný před cestou na Aljašku.

Článek

Bude to dvoutýdenní dobrodružství se vším všudy. S bydlením v karavanech, létáním helikoptérou na vzdálené vrcholky a ježděním v panenském sněhu. „Aljaška je vyhlášená stálou vlhkostí a teplotou, takže se tam sníh udrží i na tak prudkých svazích, kde je v Evropě už jen skála. Když se zastavíte, tak se opřete rukou o kopec. Stěny jsou strmé až dolů na ledovec, kde číhá další nebezpečí,“ vysvětluje duchovní otec celého projektu Černík. „Hm, tak tohle až si přečte máma, tak mě nikam nepustí,“ poznamenal se smíchem Novotný.

Bezpečnost nade vše je ale hlavním heslem českého kvarteta. „Vždy jede jen jeden, ostatní kontrolují, zda je všechno v pořádku. A stejně jako při volném ježdění v Krkonoších je samozřejmostí lavinové vybavení - lopata, sonda, pípák,“ podotkl Černík. „Navíc budeme mít speciální batohy umožňující v případě pádu laviny vystřelit airbagy, které na devadesát procent udrží člověka na povrchu. Navíc s námi bude horský vůdce, bez jeho doprovodu by nás do vrtulníku ani nepustili,“ dodal čerstvý mistr republiky ve volném ježdění Kaleta.

Zatímco Černík už se svým prknem brázdil hory Aljašky čtyřikrát a pro Kaletu je extrémní ježdění denním chlebem, pro Krause s Novotným bude podobná akce premiérou. „Už jsem zažil velké hory, ale takové ještě ne. Respekt tam je, dám na rady kluků, kteří s tím už mají zkušenosti,“ říká Kraus. „Jsme dobrý tým, všechno dopadne dobře,“ ubezpečuje Novotný, který ještě cítí následky zranění obou kotníků. „Až se Michal koukne z kopce, tak na kotníky zapomene. Tohle jsou zážitky, které přebijí olympiádu,“ popíchl se smíchem Černík.

Celou akci českých dobrodruhů zaznamená kamera, každý z jezdců bude mít také kameru na helmě a výsledkem by měl být čtvrthodinový dokument. „Film Extrémní svahy to nebude. Ten se natáčel s pomocí hollywoodské techniky rok a půl. I do krátké metráže lze ale vnést patřičnou atmosféru. A ve finále je možná lepší čtvrthodina adrenalinu a autentických záběrů než hodinová nuda,“ míní Černík.

Reklama

Související témata: