Hlavní obsah

Diskvalifikaci Mowinckelové zavinilo kontaminované náčiní na přípravu lyží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za diskvalifikací norské lyžařky Ragnhild Mowinckelové v zahajovacím závodě Světového poháru v Söldenu nebyl neregulérní vosk, nýbrž skutečnost, že při přípravě lyží použili servismani náčiní kontaminované zakázaným fluorem. Uvedl to výrobce lyží Head, který po sobotním případu pátral po příčinách porušení nového pravidla.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Norská lyžařka Ragnhild Mowinckelová.

Článek

Mowinckelová byla z úvodního obřího slalomu vyloučena kvůli naměřené extrémně vysoké hodnotě fluoru na skluznici. Po prvním kole závodu figurovala dvojnásobná stříbrná olympijská medailistka na šestém místě.

Použitý vosk prošel kontrolou lyžařské federace FIS a fluor neobsahoval. Nyní výrobce lyží dospěl k závěru, že na vině byl znečištěný nástroj. „Jsme rádi, že se nám společně podařilo odhalit příčinu překročení hraničních hodnot, a je to důležité vodítko, na co si v budoucnu při přípravě lyží musíme dát pozor,“ uvedl šéf sportovního oddělení Rainer Salzgeber.

Mowinckelová, jež jako třetí žena z obřího slalomu na letošním mistrovství světa v Méribelu patřila v Söldenu k favoritkám, byla podle něj zcela bez viny. „Dostává lyže před závodem kompletně připravené od nás,“ uvedl.

V Söldenu to byl hned na úvod sezony první případ diskvalifikace v lyžování po zavedení zákazu používání vosků s fluorem, který je škodlivý vůči životnímu prostředí i zdraví člověka. Kvůli nařízení EU v zájmu ochrany životního prostředí a lidského zdraví měl původně platit už od sezony 2020/21, ale nakonec se kontroverzní pravidlo nestihlo zavést ani v minulé sezoně. Platné je až od letoška, stále ale panují pochybnosti o spolehlivosti prováděných testů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články