Hlavní obsah

Drinky na pláži, tenis, kolo, zkoušky, ale taky ledovec - tak vypadá léto sjezdařky Pauláthové

Praha

Plynulý přechod od staré zimy k nové „přežívá" doma v teple i na horách na sněhu. Kateřina Pauláthová, česká „alpská" naděje především obřího slalomu má pestré léto. Chystá se na oslavu dvacátých narozenin a hlavně na olympijskou sezónu. Chce v ní získat ještě víc než tři české tituly a tři výhry ve FIS závodech jako v té uplynulé.

Foto: archiv Kateřiny Pauláthové

Kateřina Pauláthová (vpravo) a Pepé Kalenský při testování lyží.

Článek
Fotogalerie

Koncem dubna se ze dne na den domluvily s dalšími reprezentantkami Martinou Dubovskou a Terezou Kmochovou a vydaly se na Kanáry. „Máme dost sněhu, poslaly jsme si sms, koupily all-inclusive a letěly. Playa del Ingles na Gran Canarii. Maximálně jsme si to užily, totální relax, párty. Ani jednou jsme se nebavily o lyžování a jen jednou si vyrazily na výlet na písečné duny," usmívá se.

Před třemi týdny už opět trénovala na rakouském Kauneretalu s ruským dámským týmem v čele s Astapenkovou nebo Romanovou. „Tři dny bylo moc hezky, zkoušeli jsme brány na super-g i obřáčky volně. Pak začalo snažit," vypráví.

Sněhová peřina na ledovci narostla na dvojnásobek na tři metry, letní přestávku na údržbu lanovek a vleků tak tady posunuli o týden. „Stihli jsme ještě dalších pět dní, totální azúro, nádhera, bomba trénink," líčí nadšeně další přípravu s juniorkami Zemanovou, Volopichovou a Kotalovou. Potkali se tu i s mužským týmem v čele s Bankem a Krýzlem.

Ráno už od sedmi brousili výborně připravený a tvrdý kopec. Tak třeba osm jízd obřák, pak dalších osm volně. Roviny, cvičení bez hůlek. „Pak oběd, zdřímli jsme si a odpoledne chodili společně na fyzičku na suchu. Přidaly se k nám i Slovenky, co tam jezdily. Hráli jsme beach volejbal a jednou si dali na kole stoupání k přehradě. Serpentiny jak na Tour de France, deset kiláků jsme jeli asi padesát minut. Celkem výživné," vypráví dál.

Mezi pobyty v horách se doma věnuje fyzičce se specialistou Janem Kempou. „To je pro mě peklo v tom vedru, ale vím, že musím," krčí rameny. Také ladí materiál. „Lyže mi zůstaly, využívám pět párů, rossignolek. Ale mám nové boty. A protože mám vysoké nárty, musíme upravovat vnitřek. Sváťa Kolář od Ester Ledecké mi do nich buší kladivem a kde to bolí, musíme upravovat výplň. Složitá práce...," vysvětluje.

K tomu dokončuje první polovinu rozloženého čtvrťáku na gymnáziu. A nastoupila do tenisového turnaje na oslavu padesátin svého otce a kouče „Raduly". Výsledek? „Všechno prohrála," dobírá si ji její manažer Petr Vališ. „Jenže můj parťák hrál se zlomenou rukou," nedá se jinak slušná tenistka.

Taky ještě navštívila profesora Pavla Koláře s bolavým kolenem. „Prohlédl mi ho a poradil pár věcí. Dá se to přecvičit, neměl by to být problém," hledí k budoucnosti s optimismem.

A už vyhlíží další program. Koncem měsíce další ledovec, zřejmě Stelvio v Itálii aspoň na pět dní a nejspíš společně s Ester Ledeckou. Potom další dámská jízda u moře - s maminkou, babičkou a sestrou v Chorvatsku. Poté důležitý šestnáctidenní blok ve Francii opět na lyžích. „Tam jsme našli loni opravdu vynikající podmínky."

Do světové premiéry v říjnovém Söldenu chce mít v nohou padesát až šedesát dní na sněhu. „Stejně mívám pomalejší rozjezd sezony, takže se nechci stresovat nějakým očekáváním výsledků. Chci chytit rytmus a pokusit se zajet na olympiádě. A pak mě čeká poslední juniorské mistrovství světa v Jasné...," spřádá cíle.

Reklama

Související témata: