Hlavní obsah

Dubovská jako náhradní miláček tribun: Jeden z nejhezčích zážitků v životě!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S předstihem skupovali vstupenky ve velkém, chystali se vyrážet v nočních hodinách, aby získali co nejlepší místa u sjezdovky. Však vidět v akci hvězdnou lyžařku Petru Vlhovou mohli slovenští fanoušci po osmi letech, v roce 2021 je nepustila na tribuny covidová pandemie. Jenže nakonec si museli najít „náhradní“ favoritku. A nebyla to těžká volba.

Foto: Profimedia.cz

Česká lyžařka Martina Dubovská při Světovém poháru v Jasné.

Článek

Pro olympijskou šampionku Vlhovou to byl zdrcující zážitek. Víkend, na který se těšila z celé sezony nejvíc, pro ni skončil už v prvním kole sobotního obřího slalomu. A tím i celá zima. Se zraněným kolenem ji ze sjezdovky transportoval vrtulník.

A nebyla jediná, lékaři museli ošetřovat i někdejší rakouskou hvězdu a nyní expertku ORF Nicole Hospovou, která trať projížděla s kamerou, či předjezdce Adama Žampu, elitního slovenského slalomáře. Tak drsná byla po změnách počasí přimrzlá sjezdovka, s níž organizátoři nedokázali už nic udělat.

Diváci se slovenskými vlajkami, transparenty se jménem své oblíbenkyně či charakteristickými oranžovými čepicemi po pádu Vlhové na dlouhé minuty ztichli, než si opět dokázali závod aspoň trochu užívat.

Přesto se do největšího slovenského lyžařského střediska vypravily tisíce fanoušků i na nedělní slalom. S vědomím, že tentokrát jejich oblíbenkyně nebude komplikovat americké hvězdě Mikaele Shiffrinové cestu za dalším triumfem.

A nemuseli dlouho přemýšlet, komu nejhlasitěji fandit. Však v nedalekém Liptovském Mikuláši na stejném sídlišti jako Vlhová vyrůstala Martina Dubovská, kterou i slovenská média označují za Slovenku reprezentující Česko.

Jedenatřicetiletá lyžařka se narodila v Třinci, Česko začala reprezentovat v 16 letech, ale nejvíc času tráví právě v Liptovském Mikuláši i Jasné, dál mluví slovensky. A tamní fanoušci ji stále berou za svou.

„Diváci byli úžasní. Skvělá atmosféra a jeden z mých nejlepších zážitků v životě,“ říkala po závodě Dubovská. I když už dosáhla v kariéře lepších výsledků, nedělní slalom se jí zapsal hluboko do paměti. „Bylo to psychicky i fyzicky náročné, ale jsem ráda, že jsem tu mohla být,“ přiznala, když si čtrnáctým místem vyrovnala sezonní maximum.

„V závěru prvního kola jsem udělala chybu, ze které nebyl ani trenér nadšený,“ líčila svěřenkyně Livia Magoniho. „Ale druhé kolo jsem jela naplno a věřím, že po všech chybách a nemocech se snad posunu výš,“ doufá.

A Vlhová? Ta na sociální sítí zveřejnila snímek se svým přítelem před soukromým letadlem, kterým se přesouvala do Švýcarska na další konzultace ohledně poraněných kolenních vazů a operace. Brzké uzdravení jí přály soupeřky včetně Shiffrinové a pochopitelně i její kamarádky Dubovské. „Je to hrozně smutné, Peťa tu chyběla i fanouškům,“ viděla.

Reklama