Hlavní obsah

Fotbal v Kataru? Tak my v Dubaji, velí šéf skokanů na lyžích

Hledají cestu ke zvýšení atraktivity. I způsobem, který může být hodně překvapivý. Až šokující a těžko realizovatelný. Ředitel Světového poháru ve skocích na lyžích Sandro Pertile zmiňuje podle zahraničních médií místa konání soutěží, o kterých sní: Dubaj a Las Vegas.

Foto: Borut Zivulovic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Nepůjde to hned. A možná nikdy. Ale je tu smělá myšlenka, podle mnohých ovšem šílená. Nicméně skutečností se mnohdy stávají záležitosti, které si dříve také nikdo nedokázal představit. Třeba fotbalové MS v Kataru.

„Při pohledu na skoky na lyžích prizmatem příští dekády mám pocit, že je jisté, že se musí stát globálnějším sportem. V tuto chvíli jsme příliš závislí na evropských sponzorech a evropském kalendáři. Má-li skákání dosáhnout nového, jiného rozměru popularity, musí se stát globálnějším. Jsme závislí na zhruba 160 milionech diváků na evropském trhu. Letos jsme se vrátili do Japonska, které je velmi důležitou zemí ve skocích," říká Pertile.

Zmiňuje i příklad Spojených států, kam se skokani vrátili po 20 letech.. "Zároveň jsme tak získali potenciálních 300 milionů nových diváků," připomíná možnosti Ital. Víkend v Lake Placid byl intenzivní, protože zahrnoval dvě individuální a jednu týmovou soutěž.

Pertile věří, že je nutné a možné ještě větší rozšíření skoků na další trhy. A nezůstal jen u nekonkrétního filozofování. Jako místa, kde by tato disciplína mohla pořádat další soutěže, uvedl Dubaj a Las Vegas.

„Naše disciplína je spíš show. Musíme lidi bavit. Pro nás by jistě byl zajímavý mobilní můstek, který by bylo možné bez mrknutí oka postavit a pokrýt modernějším povrchem, než jsou v současnosti používané plastové rohože," nastiňoval vizi, jakou se před ním kdokoli zdráhal vyslovit.

„Pak by bylo možné se prezentovat v centrech velkých měst. Soutěžit v Dubaji nebo v Las Vegas by bylo určitě něco, co nutně potřebujeme," popustil dále uzdu fantazii Pertile.

O zatraktivnění seriálu se vedou v poslední době debaty, nepanuje úplná spokojenost se sledovaností seriálu, který nezřídka provázejí rozmary počasí a přenosy jsou tím narušeny.

Objevily se úvahy, že by se soutěže měly zatraktivnit s tím, že by se snížil počet účastníků prvního a druhého kola (dosud 50, resp. 30), případně aby v obráceném pořadí směrem k nejlepším skákalo ve finále menší počet závodníků, aby se vše rozhodující koncentrovalo do menšího časového úseku.

Reklama