Hlavní obsah

Hirscher je novým šampiónem ve slalomu, zraněný Krýzl byl dvacátý

Aktualizováno

Novým mistrem světa ve slalomu je Rakušan Marcel Hirscher. Největší favorit udržel vedení po prvním kole a získal ve Schladmingu druhé zlato a celkově třetí medaili. Stříbro vybojoval Němec Felix Neureuther, bronz bývalý slalomový šampión a další rakouský lyžař Mario Matt. Kryštof Krýzl s poraněným kotníkem obsadil 20. místo.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Domácí favorit Marcel Hirscher získal ve slalomu zlatou medaili.

Článek

Hirscher potvrdil na domácím svahu roli jedničky ve Světovém poháru. Třiadvacetiletý lyžař ze Salcburku měl po prvním kole náskok 28 setin na největšího soupeře Neureuthera a v součtu obou časů ho porazil o 42 setin. Matt uhájil třetí příčku a získal třetí medaili z MS, přičemž od těch předchozích uplynulo vždy šest let. V letech 2001 a 2007 stál na pódiu nejvýše.

"Byl to boj. Oba přede mnou zajeli nejlepší čas, ale udržel jsem koncentraci a cítil, že jedu dobře až do poslední brány," řekl Hirscher, celkový vítěz SP z minulé sezony. V té probíhající slalomům dominuje, ze šesti vyhrál čtyři a ve zbývajících nebyl horší než třetí. Pro Rakousko dnes získal vytoužený první titul v individuálním závodu.

Krýzl si dlouho nebyl startem jistý, protože si poslední lednový den při tréninku natrhl vazy v kotníku. Nakonec vsadil jen na slalom. Navzdory bolesti byl po prvním kole dvaadvacátý, nakonec dvacítku uzavřel.

Po oslavě nového šampióna Hirschera se do druhého kola rozjel i Filip Trejbal, Ondřej Bernd nedokončil už první jízdu. Obhájce zlata Francouz Jean-Baptiste Grange skončil dvanáctý.

Hodnocení zemí poprvé v historii MS vyhrál tým USA zásluhou tří zlatých Teda Ligetyho a mistryně světa ve slalomu Mikaely Shiffrinové, bronz ještě přidala Julia Mancusová. Domácí Rakousko po slabším začátku šampionátu skončilo druhé před Francií. Ligety dnes ztratil šanci na další cenný kov už v prvním kole, které nedokončil.

Konečné medailové pořadí zemí na mistrovství světa ve sjezdovém lyžování ve Schladmingu (po 11 závodech):
zlatostříbrobronzcelkem
1.USA4015
2.Rakousko2248
3.Francie2114
4.Slovinsko1203
5.Německo1123
6.Norsko1012
7.Itálie0213
8.Švédsko0112
9.Švýcarsko0101
Chorvatsko0101

Reklama