Hlavní obsah

Homosexuálové v lyžování? Olympijská vítězka si svými slovy pořádně zavařila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hvězda světového sjezdového lyžování se pustila na poměrně tenký led. Italská olympijská šampionka Sofia Goggiaová vzbudila rozruch slovy o homosexuálech ve špičce alpského lyžování.

Foto: Sport.cz

Italská lyžařka Sofia Goggiaová si svými slovy zavařila.

Článek

V rozhovoru pro italský list Corriere della Sera odpovídala na otázku, zda se mezi světovou elitou najdou také homosexuální osoby.

„Ano, mezi ženami jich pár je. Určitě ano. Ale mezi muži ne, alespoň podle mě. Musí se totiž spustit ze sjezdovky Streif v Kitzbühelu," uvedla lyžařka.

Tahle slova ale vzbudila značné pobouření, některými byla označena za homofobní. „Podle Sofie Goggiaové nejsou homosexuální muži schopni závodit ve sjezdu," upozornil například státní sekretář italského ministerstva vnitra Ivan Gasparotto.

Suverénka poslední sezony sjezdu Světového poháru se také vyjádřila k tématu transgender osob v ženském sportu. „Ve sportu, když se muž přetransformuje v ženu, mají tyto osoby fyzické parametry, a to i na hormonální úrovni, které jim umožňují vyšší výkonnost. Proto si nemyslím, že je jejich účast (v ženském sportu) správná," uvedla rodačka z Bergama.

Za možné negativní vyznění svých slov se po vlně kritiky na svém twitterovém účtu omluvila.

„Padající strom dělá větší hluk než rostoucí les. Lituji a omlouvám se všem lidem, kteří se cítili dotčeni větou z rozhovoru pro Corriere. Když jsem ta slova pronesla, rozhodně jsem nechtěla, aby měla diskriminační charakter," napsala lyžařka. A svůj post doplnila o duhovou vlajku, která je symbolem sexuálních menšin.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.