Hlavní obsah

Hrůzostrašný pocit, přesto kvalifikační triumf. Samková si připomněla Soči

Sierra Nevada

Neměla ze své jízdy vůbec dobrý pocit, přesto Eva Samková kvalifikaci na světovém šampionátu v Sierra Nevadě vyhrála a v neděli po poledni bude moct útočit na svou první medaili z MS.

Eva Samková hodnotí kvalifikaci na mistrovství světa.Video: Michal Osoba, Sport.cz

 
Článek

„Pocit z jízdy jsem měla hrůzostrašnej,“ ulevila si pár hodin po kvalifikaci na prosluněné terase hotelu Monachil olympijská vítězka ze Soči. Náročná dlouhá trať s množstvím velkých skoků dala pořádně zabrat nejen Samkové, vždyť už při prohlídce trati se zranila její největší soupeřka ve Světovém poháru Belle Brockhoffová z Austrálie, která do závodu nenastoupila.

Samková v jarním počasí na sněhu obarveném pískem nafoukaným ze Sahary projela celou trať až při pátečním ranním tréninku. „Druhý trénink jsem přerušila, když mi tam vjela jedna holka, a v první kvalifikaci mě zastavili, když se přede mnou další holka rozsekala,“ líčila.

Mohla tak jet opakovanou jízdu, v níž byla nejrychlejší o dvě desetiny před Američankou Lindsey Jacobellisovou.

Zranili se i Češi

„Určitě je to nejtěžší trať, na které jsme v sezóně jely, a já se s tím nějak nedokázala srovnat. V první klopence jsem brzdila, pak jsem na jednom skoku letěla úplně doleva a musela se vracet. Spíš nechápu, že to takhle dopadlo,“ podivovala se svému triumfu.

Na druhou stranu podobné pocity zažívala před třemi na olympiádě v Soči. V trénincích se jí nedařilo, padala, byla rozladěná… A pak slavilo zlato. „Je pravda, že jsem si tu na Soči vzpomněla. Řekla jsem si, že tam jsem celou trať neprojela dva dny, tak to je tady pořád v klidu,“ usmívala se.

„Ta trať je složitá a poměrně nebezpečná, došlo k hodně zraněním,“ připomíná reprezentační kouč Marek Jelínek. Ostatně i jeho svěřenci Radek Vintr, Michal Hanko a Matouš Koudelka se při trénincích zranili a do kvalifikace nemohli nastoupit.

Dole bolí nohy

„Ono je to dané hodně podmínkami. Sníh je mokrý a hluboký. A když to nevychází, tak s sebou člověk někde řízne,“ popisovala trojnásobná juniorská mistryně světa Samková.

Navíc se závodí ve výšce přes 2000 metrů nad mořem, trať je na snowboardkrosové poměry hodně dlouhá. „Takže dole už pěkně bolí nohy,“ pocítila Samková.

„Ale zase tam je víc míst, kde člověk můžu získat a zvětšovat náskok. Protože na třetí holku jsem měla v kvalifikaci šest desetin, což už je docela dost na to, že jsem jela příšerně. Takže když pojedu v závodě normálně, věřím, že to půjde,“ vyhlíží nedělní medailovou bitvu.

Reklama