Hlavní obsah

Hvězdný skokan na lyžích se proměnil v kriminálníka a alkoholika. Čeká ho další soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pád někdejší hvězdy skoků na lyžích nabírá další obrátky. Bývalý finský reprezentant Harri Olli se chystá na další soudní proces. Tentokrát čelí obvinění z násilného útoku proti své bývalé manželce a také proti jiné osobě, která jeho ex-partnerku bránila.

Foto: Profimedia.cz

Harri Olli v dobách své slávy během MS v Liberci.

Článek

K incidentu mělo dojít na začátku minulého roku, soud s 38letým rodákem z Rovaniemi má podle finských médií začít v listopadu.

Olli se už v dobách aktivní kariéry zařadil po bok jiných slavných krajanů ve skocích na lyžích, u nichž sportovní úspěch nastartoval spirálu alkoholických a násilnických skandálů.

Králem mezi finskými skokanskými hříšníky je pochopitelně již zesnulá legenda Matti Nykänen, o jehož proměně ze čtyřnásobného olympijského šampiona v alkoholika, striptéra a kriminálníka byl natočen i film.

Olli sice neměl ani zdaleka takové úspěchy jako Nykänen, ale co se skandálů týče, mu zdatně konkuruje.

K největším Olliho úspěchům patří individuální stříbro z MS v Sapporu 2007 a týmové stříbro a bronz ze šampionátů v letech na lyžích z Oberstdorfu a Planice.

Jeden z prvních větších skandálů se na něj provalil už v  Oberstdorfu na MS letech 2008, kde si užíval v baru se dvěma prostitutkami. V silně podnapilém stavu se pak dokázal dostat zpátky na hotelový pokoj až pár hodin před závodem.

V něm si ale nakonec vedl velice dobře. Oba své lety protáhl za 200 metrů a skončil celkově šestý. V týmové soutěži pak se svými parťáky slavil stříbro.

Z reprezentace však byl přesto do konce sezony suspendován. „Neudělal jsem ale nic špatně. Můj šéf je asi sexuálně impotentní a jenom mi závidí,“ komentoval tehdy ve finské televizi vyhazov z nároďáku. Šlo jen o jeden z mnoha kontroverzních komentářů, které do médií vypustil.

Činil se tehdy i v létě, kdy byl přistižen dopravní policií poblíž Lapinlahti při jízdě v opilosti a značném překročení rychlostního limitu. Už tehdy putoval na 30 dnů do vězení.

Ještě horší incident způsobil o čtyři roky později, kdy si už vykoledoval čtyři a půl měsíce za mřížemi. Pykal za to, že zmlátil v baru svoji partnerku, proti níž použil sklenici jako zbraň.

V roce 2009 se ale ještě dokázal blýsknout v Oberstdorfu rekordem můstku (225,5 m).

Finská reprezentace dlouho držela nad problémovým sportovcem ochrannou ruku. Byl dokonce nominován na olympiádu ve Vancouveru 2010, kde byl nejprve diskvalifikován na středním můstku kvůli nepovolené výstroji, na velkém můstku pak ale obsadil 18. místo a v týmové soutěži mu jen těsně unikla medaile.

Na podzim stejného roku pak dostal disciplinární trest od FIS, za to, že po pokaženém kvalifikačním skoku ukázal na kameru vztyčený prostředníček. V návaznosti na to byl potřetí během tří let vyloučen z národního týmu. O rok později pak vítěz tří závodů Světového poháru oznámil už v 26 letech konec kariéry.

Reklama

Související témata: