Hlavní obsah

Janda na olympiádě už asi startovat nebude, skočil do parlamentu

Praha

Na můstcích zřejmě končí, skokan na lyžích Jakub Janda změní specializaci. Uspěl ve volbách, stává se poslancem, a to coby úspěšný kandidát ODS. Preferenční hlasy frenštátského skokana posunuly v Moravskoslezském kraji ze čtvrté pozice na druhou, která znamená posun do parlamentních lavic. Strana získala v kraji dva mandáty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Skokan na lyžích Jakub Janda na archivním snímku před odletem do Soči na Zimní olympijské hry 2014

Článek

„Děkuji vám všem za projevenou důvěru," uvedl Janda na facebookovém profilu s tím, že po volebním maratónu se bude věnovat rodině. „Děkuji za pochopení a přeji hezký zbytek víkendu," napsal Janda dále.

V devětatřiceti se chystal na svoji pátou olympiádu. Podle jeho vyjádření pro isport.cz je ale pravděpodobné, že coby profesionální sportovec končí, tudíž už se ho coby přímého aktéra únorová akce v Koreji týkat nebude.

Má za sebou více než dvě desítky sezón ve Světovém poháru, dokázal vyhrát celkovou klasifikaci seriálu i Turné čtyř můstků, a to v roce 2006. Bral i medaile z MS.

Další známá postava z můstků Pavel Ploc naopak sněmovnu opouští, v Libereckém kraji neobhájil svůj mandát coby kandidát ČSSD.

Janda oficiálně oznámil kandidaturu 9. června na vrcholu Radhoště. Do voleb šel mj. „proti euru i proti Babišovi" s heslem „Odvážně k vítězství".

„Nemohu se již dále dívat, jak je v naší zemi každým dnem omezována svoboda každodenního života a vláda hází klacky pod nohy i našim podnikatelům. Vždy jsem cítil povinnost se veřejně angažovat a dá se říct, že letos už pohár trpělivosti přetekl. Vláda má vytvářet podmínky pro rozvoj a ne překážky!" uvedl Janda, ke své kandidatuře.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.