Hlavní obsah

Je to hnus. Zvrácenost. Hvězdy odsuzují akci lyžařů v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak si v Rusku představují, když se politika nemíchá do sportu, předvedli před pár dny účastníci lyžařského závodu v Moskevské oblasti. Všech deset tisíc závodníků se na startu zformovalo do velkého písmene Z, které je symbolem pro vojenskou invazi na Ukrajinu. Mezi lyžařskou elitou zejména ve Skandinávii vyvolaly obrázky hodně negativní reakce.

Foto: sport.ru

Šéfka ruského lyžování Jelena Vjalbeová. Ilustrační foto

Článek

Ze snímků i dostupných zpráv se zdá být zřejmé, že ani jeden z účastníků se neodmítl do ztvárnění symbolu spjatého s vražděním Ukrajinců a krádeží jejich území zapojit.

Podle ruského serveru pdmnews.ru se všichni závodníci zformovali do písmene Z, zatímco z reproduktorů jim byla předčítána zdravice od samotného prezidenta Vladimira Putina.

Jedním z pořadatelů závodu bylo Ministerstvo sportu Moskevské oblasti. Poradkyně ministra Tatjana Solovjovová serveru řekla, že sami účastníci si přáli písmeno Z vytvořit. „Je to na podporu prezidenta a vojáků. Na přání účastníků byla zvolena tato forma startu,“ uvedla.

Jeden z účastníků ale pdmnews.ru řekl, že s iniciativou naopak přišli pořadatelé. „Organizátoři požádali o podporu speciální vojenské operace (oficiální ruský termín pro invazi na Ukrajinu). Všichni měli pochopení a nikdo nic nenamítal. Závod byl zorganizovaný úžasně, byly tam samé pozitivní emoce, příjemná atmosféra, všechno se mi líbilo,“ cituje server účastníka.

Scény z Moskevské oblasti i s odstupem rezonují v lyžařsky silných skandinávských zemích. Jako první na obrázky ze závodu upozornil norský list VG. Švédský list Expressen se na názor zeptal i tamních lyžařských hvězd.

„Přijde mi to docela hnus. To se fakt stalo? Docela šílenost. Je ale možné, že ti lidé neměli jinou možnost než se zapojit,“ komentovala výjevy z Ruska dvojnásobná mistryně světa Maja Dahlqvistová.

„Je to celkem děsivé. Já bych si opravdu přála, aby se politika nemíchala do sportu. Tohle je vážně strašidelné. Tady lze názorně vidět, jak si politici umí ukrást sport pro vlastní účely,“ přitakávala reprezentační kolegyně Frida Karlssonová.

Podobně mluvil i Jens Burman, podle něhož takové věci jen dokazují, jak správné je aktuální vyloučení Rusů z většiny mezinárodních sportovních soutěží. „Tyhle obrázky ukazují, jak se v Rusku sport zneužívá pro politiku. To je zvrácenost. Proč by jim mělo být povoleno s námi závodit,“ uvedl.

V Rusku se paradoxně jako hlavní argument pro návrat jejich sportovců do mezinárodních soutěží (z nichž jsou kvůli nelegální vojenské agresi jejich země proti Ukrajině vyloučeni) uvádí, že by se sport neměl míchat s politikou.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články