Hlavní obsah

Jen pro otrlé, to tu ještě nebylo. Rozsekaný Kilde ukázal fandům i děsivé obrázky z operačního sálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžce se zranil a i v těžkých chvílích zůstává spojen s fanoušky, které zásobuje obrázky, jaké jiní sportovci na veřejnost běžně nepouštějí. Norský lyžař Aleksander Aamodt Kilde se rozbil při sjezdu ve Wengenu, teď nabízí hluboký vhled do procesu zákroků a hojení. S nadsázkou řečeno, medikům se nabízí zajímavý studijní materiál. I s detaily.

Foto: ČTK/AP

Aleksander Aamodt Kilde měl těžký pád ve sjezdu ve Wengenu.

Článek

Na Instagramu zveřejnil sérii snímků, které dokonale ukazují utrpení a bolest. A ještě to doprovodil slovy.

„Týden 1: Jednou jsem zkusil jít na záchod a omdlel jsem; léky proti bolesti každou hodinu; transfer helikoptérou z Bernu do Innsbrucku (blíže domovu!); úspěšná operace ramene – artroskopická i poté otevřená metoda…,“ popisoval dění po zranění.

Utrpělo hlavně jeho rameno a lýtko. Po zákrocích zažíval dosud nepoznané peklo. „Nejhorší bolest, jakou jsem kdy cítil po operaci… a pak úzkost/panický záchvat z léků na bolest,“ líčil otevřené.

Následující týden dokázal poprvé sedět vzpřímeně déle než deset minut, aniž by omdlel, a připravoval se na sedm týdnů na invalidním vozíku.

Nemůže hnout prsty na nohou, lékař ho ale ujistil, že motorické funkce v jeho chodidle se plně obnoví.

Některé fotky, které celkový vítěz Světového poháru z roku 2019/20 zveřejnil, jsou děsivé, až hororové. Patří do učebnic anatomie pro studenty medicíny.

Nic pro slabé nátury. Jednatřicetiletý Kilde přitom má s čím srovnávat, stávající situace mu vychází jako nejstrašnější.

„I po natržení křížového vazu jsem byl alespoň trochu pohyblivý s berlemi. Mohl jsem se osprchovat… mohl jsem si nakrájet vlastní jídlo,“ srovnává se současností, ale přece jen zaznamenává drobné zlepšování stavu.

„Tyhle krůčky mi dodávají energii, takže jsem za ně moc vděčný!“ ukazuje Kilde v komentáři k dalším fotkám, že neztratil bojovnost a optimismus.

Záhy po pádu o něj pečovala i přítelkyně Mikaela Shiffrinová. Také ona ale za pár dnů drsně upadla…

Kilde ví, že se na lyže hned tak nepostaví, v Innsbrucku mu ošetřili rameno, ve kterém si potrhal vazy. Předtím mu v Bernu operovali řeznou ránu na lýtku.

„Když člověk vezme v úvahu sílu toho nárazu a přihlédne ke skutečnosti, že jsem do sítě vletěl v rychlosti 120 kilometrů v hodině, tak jsem na tom překvapivě dobře. Jsem vděčný, že jsem si nic nezlomil. Utrpěl jsem ale více zranění včetně poměrně těžké rány na lýtku s poškozením nervů,“ upřesňoval a ještě dodal, že snímek zraněné nohy raději nezveřejní, ale nakonec stejně ukázal více, než se dalo čekat.

Reklama