Hlavní obsah

Konečně vyhrál někdo zdravý, rýpla si do Norů po triumfu Usťugova běžkařská hvězda

Praha

Po tříleté nadvládě Norů opanoval mužskou část prestižní lyžařské Tour de Ski Sergej Usťugov z Ruska, z čehož měla mimo jiné neskrývanou radost hvězda běžeckého lyžování Justyna Kowalczyková. Dvojnásobná olympijská vítězka svým pichlavým komentářem navíc dost podráždila právě Nory.

Foto: A3542/_Karl-Josef Hildenbrand, ČTK/AP

Ruský lyžař Sergej Usťugov na stuňíkch při Tour de Ski.

Článek

„Jupí!!! Bravo, Usťugov. Super, že na Alpe Cermis umí vyhrát taky někdo zdravý. PS. Alespoň mezi muži!" napsala na svůj twitter polská lyžařka po závěrečné etapě Tour de Ski, která tradičně končí obrovsky náročným stoupáním do zmíněné sjezdovky Alpe Cermis.

Jen pro doplnění, v ženské části vyhrála Norka Heidi Wengová. Není tedy divu, že se ve Skandinávii cítí výrokem šampiónky popuzeni. Švédský list Expressen označil tweet za „jasné píchnutí do norského týmu".

Norský deník Aftenposten připomíná, že Kowalczyková už roky kritizuje norské lyžaře za masivní užívání léků proti astmatu. To sice není nelegální, nicméně podle Polky by naopak být mělo.

Dvojí metr?

Kvůli užívání léků se dříve pouštěla i do norské legendy Marit Bjoergenové. „Je šílené, že v zemi s tak čistým ovzduším trpí tolik mladých žen a mužů astmatem. Marit navíc sama otevřeně řekla, že bez léků by nikdy nebyla nejlepší na světě," zlobila se Polka.

Když se v létě přetřásala kauza kolem porušení dopingových pravidel Martina Johnsruda Sundbyho, postěžovala si Kowalczyková na údajný dvojí metr uplatňovaný na Nory a závodníky z ostatních států.

„Jen si představte, když jsem se s Marit Bjoergenovou přetahovala o triumf v Tour de Ski, že by v mém těle našli to samé co u Sunbyho. Co by se sakra asi stalo?" ptala se v rozhovoru pro polský list Gazeta Wyborcza.

S problémy kolem podezření z dopingu se nyní potýká také norská šampiónka Therese Johaugová. Když se hájila tím, že pozitivní test na steroid clostebol zavinilo užití krému na rty Trofodermin, a svoji nevědomost o jeho závadnosti dokazovala zveřejněnou fotkou obalu s červeně přeškrtnutým nápisem doping, Kowalczyková rovněž rychle přispěchala s komentářem: „Hezký obal na ten krém," napsala na twitterovém účtu.

Reklama

Související témata: