Hlavní obsah

Krutý kolaps švédské lyžařky. Nechte mě zvracet, prosila v cíli

Po finiši prestižního Tour de Ski prožila drsný kolaps celková vítězka seriálu Frida Karlssonová, o tři týdny později si hrábla pořádně na dno svých sil i další Švédka Moa Lundgrenová, která se po dojetí do cíle nedělního závodu SP na 20 kilometrů klasicky dlouho nebyla schopna postavit na vlastní nohy.

Foto: Archiv Moa Lundgenová

Švédská lyžařka Moa Lundgenová.

Článek

Po dojetí na osmnácté příčce v závodě s hromadným startem dlouho ležela totálně vyčerpaná v cílové rovince. „Cítila jsem se hrozně," vysvětlovala s odstupem v rozhovoru pro televizi SVT 24letá závodnice.

Snaha od pořadatelů o pomoc jí prý ještě přitížila. „Chtěli, abych začala chodit, aby mi cirkulovala krev. Já jsem si ale jen říkala: Nechte mě prosím zvracet," prozradila v rozhovoru, což na kameru doprovodila simulací zvracení.

Obsah svého trávicího traktu nakonec v sobě i přes velké potíže udržela. A s reportéry byla i schopná rozebrat průběh závodu, v němž se marně snažila prodrat na přední příčky.

„Začala jsem docela dobře, ale je strašně únavné se snažit probojovat dopředu, když jste v nějaké jedenácté řadě. Ve třetím kole už jsem cítila příšernou únavu. Na to nejsem úplně zvyklá. Nebyla jsem vůbec schopná popadnout dech," popisovala.

Před Švédku se dostaly i Češky Kateřina Razýmová (14.) a Kateřina Janatová (16). Závod nakonec vyhrála její krajanka Ebba Anderssonová před Finkou Kerttu Niskanenovou a Norkou Astrid Oeyre Slindovovu.

Reklama

Související témata: