Hlavní obsah

Ledecká nejede. Vlhová může jásat, Švýcarka dostala další ránu

Aktualizováno

Ani super-G žen v rámci finále SP v Lenzerheide se nejede. Předpověď počasí byla o maličko slibnější než na středu, kdy se rušil sjezd, ale i ve čtvrtek to dopadlo špatně. Zejména pro Švýcarku Laru Gutovou-Behramiovou, která si malý křišťálový glóbus za tuto disciplínu zajistila už na konci února, ale ještě chtěla dramatizovat absolutní pořadí, v němž zaostává ze Petrou Vlhovou ze Slovenska. Teď už jí zbývá jen teoretická šance na triumf. Malý glóbus za super-G mezi muži získal rakouský lyžař Vincent Kriechmayr.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Pohled na cílový areál v Lenzerheide.

Článek
Fotogalerie

Lyžařky včetně Ester Ledecké měly ve Švýcarsku startovat v 9:30, ale kvůli čerstvému sněhu a mlze přišel odklad. Krátce po 11:00 jury rozhodla o zrušení závodu. Ani ze sníženého startu nebylo možné vyjet. Nad střediskem se dál převalovala mlha, do ideálu bylo daleko, jen místy prosvítalo slunce.

Ledecká v klasifikaci disciplíny zůstala pátá. Na čtvrtou Rakušanku Tamaru Tipplerovou ztratila 36 bodů, od třetí Corinne Suterové ji dělilo 74 bodů a od druhé Federiky Brignoneové 87. Má po sezoně, další starty ve finále už nemá, protože se nepřehoupla přes hranici 500 bodů.

Počasí dělá ze závěru seriálu zvláštní drama. Švýcarka na své půdě zvolna přichází o šanci na glóbus, z okolí jejího týmu se už po zrušení středečního sjezdu ozývaly hlasy, že by se pravidla Mezinárodní lyžařské federace (FIS) měla změnit.

Sjezd, kde podobně jako dnes v super-G mohla mít navrch nad Vlhovou a mohla umazat z manka, se podle švýcarské vize mohl přesunout na pátek, kdy by se dal zrušit plánovaný týmový závod. Ale stávající regule to neumožňují.

Vlhová má teď v celkové kvalifikaci před Gutovou-Behramiovou náskok 96 bodů. Švýcarka měla v lednu a únoru skvělou formu, kdy dokonce vystřídala Slovenku v čele pořadí. Nicméně Vlhová se po parádě na domácím svahu v Jasné, a pak i částečně v Aare dopracovala ke slibnému náskoku.

Zrušení dvou závodů ve finále jí nahrálo do karet, Gutová-Behramiová totiž nestartuje ve slalomu, a tak může získat celkově už pouze 100 bodů. Vlhová teď potřebuje ze dvou  závodů získat 5 bodů, což by jí zaručilo historický úspěch v podobě velkého křišťálového glóbu.

Ředitel ženských závodů FIS Peter Gerdol na švýcarké návrhy na změnu regulí reagoval podle deníku Blick už dříve podrážděně. "Pravidla jsou naprosto jasná. Slouží k tomu, aby se zabránilo spekulacím a diskuzím, které závody by měly být přesunuty. Tato pravidla platí už léta a není o čem diskutovat," uvedl.

Kriechmayr po zrušení finálového závodu vyhrál pořadí disciplíny o 83 bodů před domácím Marcem Odermattem. V boji o velký křišťálový glóbus zrušení super-G nahrálo průběžně vedoucímu Alexisi Pinturaultovi z Francie, dva závody před koncem vede o 31 bodů před Odermattem.

Konečné pořadí superobřího slalomu SP ve sjezdovém lyžování po zrušení závěrečných závodů v Lenzerheide (Švýcarsko):
Muži (po 6 závodech):
1. Kriechmayr (Rak.) 401 b.
2. Odermatt (Švýc.) 318
3. Mayer (Rak.) 276
4. M. Caviezel (Švýc.) 225
5. Kilde (Nor.) 172
6. Sander (Něm.) 169
Průběžné pořadí SP (po 33 z 35 závodů):
1. Pinturault (Fr.) 1100
2. Odermatt 1069
3. Meillard (Švýc.) 760
4. Schwarz (Rak.) 754
5. Mayer 700
6. Kriechmayr 675
Ženy (po 6 závodech):
1. Gutová-Behramiová (Švýc.) 525
2. Brignoneová (It.) 323
3. C. Suterová (Švýc.) 310
4. Tipplerová (Rak.) 272
5. Ledecká (ČR) 236
6. Bassinová (It.) 228
Průběžné pořadí SP (po 29 z 31 závodů):
1. Vlhová (SR) 1352
2. Gutová-Behramiová 1256
3. Gisinová (Švýc.) 1025
4. Shiffrinová (USA) 915
5. Bassinová 840
6. Brignoneová 817
...
12. Ledecká 453
41. Dubovská (ČR) 159

Reklama

Související témata: