Hlavní obsah

Liberec dotaci na skokanské můstky nezískal a znovu žádat nebude

Liberec nezískal státní dotaci na modernizaci skokanských můstků na Ještědu. Bez úprav není možný návrat do kalendáře Světového poháru, neboť můstky nesplňují požadavky mezinárodní lyžařské federace FIS. V nejbližších letech se zřejmě opravovat nebudou, neboť město nejspíš nebude o dotaci znovu žádat. Novináře o tom dnes informovala náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO).

Foto: Ondřej Lazar Krynek - skoky.net

Liberec nezískal státní dotaci na modernizaci skokanských můstků na Ještědu (ilustrační foto)

Článek

Návrat Světového poháru do Liberce byl podmíněn sítěmi proti větru a ledovou nájezdovou stopou, což je investice za 30 milionů korun. Město i kraj loni shodně odsouhlasily příspěvek 7,5 milionu korun. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy mělo přidat 15 milionů, Liberec ale nesplnil podmínky dotačního programu.

O peníze mohly podle náměstkyně žádat města a obce jen na sportovní areály, které provozují. Skokanské můstky jsou ale součástí lyžařského areálu, který Liberec pronajal společnosti TMR Ještěd. "Žádali jsme o výjimku, výjimka nám udělena nebyla," uvedla Loučková Kotasová.

Město by pro příští léta muselo znovu žádat o výjimku nebo začít můstky provozovat samo, což náměstkyně považuje za nereálné. To je podle ní důvodem, proč Liberec zatím nemá v plánu o dotaci znovu žádat.

Světový pohár naposledy v roce 2008

Světový pohár se v Liberci skákal naposledy v roce 2008, o rok později se tam konalo mistrovství světa v klasickém lyžování. Elitní seriál se měl na sever Čech vrátit už v roce 2015 a o tři roky později, ale závod byl vždy z ekonomických důvodů zrušen.

Předpokládalo se, že se světová elita do Liberce vrátí příští rok na začátku ledna. Můstky ale nesplňují požadavky mezinárodní federace FIS, závody se tam proto konat nebudou.

Reklama

Související témata: