Hlavní obsah

Lyžařská hvězda učinila zásadní rozhodnutí: Bolest je příliš velká, po každém závodě brečím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sport umí být krásný i bolestivý zároveň. Někdy je však bolest tak velká, že prostě nemůžete dál. Švédská lyžařská paralympijská hvězda Ebba Aarsjoeová musela učinit zásadní rozhodnutí. Navzdory historickému bronzu ve sjezdu na paralympijských hrách musí s touto disciplínou skončit.

Foto: @Radiosporten, Twitter

Švédská lyžařská paralympijská hvězda Ebba Aarsjoeová.

Článek

Aarsjoeová je jednou z nejúspěšnějších paralympijských závodnic ve své zemi, ač k paralympijskému lyžování přešla až v roce 2019. Ve Světovém poháru dosáhla několika pódiových umístění, loni se v Lillehammeru stala dvojnásobnou mistryní světa.

Na minulé paralympiádě vybojovala dvě zlaté medaile ve slalomu a superkombinaci a ve sjezdu získala historický bronz. Jeho ziskem totiž pro Švédsko vybojovala první paralympijskou medaili v alpském lyžování po 20 letech.

Navzdory tomuto úspěchu se nyní rozhodla s touto disciplínou skončit. „Kvůli bolestem nemůžu dokončit závody a po každém závodě brečím, což mi zničí celý den a většinou i celý týden," řekla Aarsjoeová deníku Dagens Nyheter.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ebba Årsjö (@ebbaarsjo)

„Je to smutné, protože si myslím, že sjezd je zábava a rychlosti se nebojím. Přicházím o další šance na medaili, ale vím, že by to nebylo rozumné," vysvětlila.

Jednadvacetiletá lyžařka trpí Klippel-Trenaunayovým syndromem, což je vzácné onemocnění, při kterém se cévy měkkých tkání a kostí nedostatečně vyvinou a vznikají tak různé deformity. Jí nemoc postihla pravou nohu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ebba Årsjö (@ebbaarsjo)

V červnu mladá Švédka poprvé ukázala své postižení fanouškům na Instagramu. „Ano lidi, tohle jsem já. Nezapomeňte se mít rádi," připsala k fotografiím.

Reklama