Hlavní obsah

Lyžařská válka pokračuje. Rusové útočí na Nory: Nestíháte na trati, tak měníte pravidla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vyostřená rivalita mezi silnými lyžařskými týmy Norska a Ruska v minulé sezoně vyvrcholila incidentem z finiše padesátikilometrového maratonu na MS v Oberstdorfu, který skončil frustrací Rusa Alexandra Bolšunova, jenž přišel po souboji s Norem Johannesem Hösflotem Klaebem o šanci na zlato. Vytočený byl i první jmenovaný, protože krátce poté, co slavil triumf, byl diskvalifikován. A emoce ani na startu nové sezony ve finské Ruce rozhodně nevychladly.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Norský běžec na lyžích Johannes Hösflot Klaebo.

Článek

Klaebo při vyvrcholení nabral v cílové rovince na královské padesátce větší rychlost než jeho velký soupeř Bolšunov, jenže při předjíždění došlo ke kolizi, při níž Rus zlomil hůlku a z finiše o zlato vypadl. Nakonec bral alespoň stříbro, zatímco Nor byl diskvalifikován.

Bolšunov incident obrečel, zatímco Klaebo prohlásil, že prožil nejhorší den v kariéře.

„Z FIS je mi zle. Způsob, jakým řeší věci, je příšerný. Dělá spoustu chyb a bojí se dělat správná rozhodnutí. Jsem bez medaile, skvělé. To nase*e. Všechno se mi zdá nefér," nadával tehdy do objektivu svého mobilního telefonu. O svoji výpověď se pak podělil na sociálních sítích.

FIS před novou sezonou přišla s úpravou pravidel, aby mohlo být posuzování podobných situací podle ní jednoznačnější.

Za kolizi ve finiši už není zodpovědný jen předjíždějící závodník, ale zodpovědnost mají oba. Právo volby nejrychlejší stopy má sice závodník vpředu, ale nesmí právo zneužívat. A nesmí ostatní závodníky brzdit. V případě předjíždění se smí začít měnit stopa před předjížděného závodníka až v momentě, kdy má předjížděcí tělo za úrovní špičky soupeřovy lyže.

Klaebo si změny v pravidlech pochvaluje. „Ukazujte to, že FIS vzala situaci vážně a zareagovala na to, co se dělo v minulé sezoně. Já si to interpretuji tak, že se zodpovědnost ve finiši rozdělí na více závodníků. A to je dobře," cituje trojnásobného olympijského šampiona list Expressen.

Ruská strana ale změny v pravidlech vidí přesně opačně. „Celé je to jen ještě více zmatečné a nepochopitelné. Rád bych si promluvil s těmi, co ta pravidla vyprodukovali," uvedl trenér ruského týmu Jurij Borodavko pro agenturu Tass.

Redaktor sportovní rubriky Ria Novosti Alexander Govorov pak zašel ve svém komentáři ještě dál. „Pravidla jsou absurdní. A když se do toho ponoříte trochu hlouběji, pochopíte, proč FIS tyhle změny dělá. Není žádným tajemstvím, že ve FIS je spousta vysoko postavených Norů. Bolšunov v poslední době zabrzdil norskou dominanci. A když ho nemůžou zastavit na trati, pomocí těchto pravidel to půjde snáze mimo ně," napsal nedávno Govorov.

Nad podobnými poznámkami ale Klaebo jen nechápavě kroutí hlavou. „Mohu jen říct, že do šetření, které vyústilo ve změnu pravidel, byl zahrnutý stejný počet Norů jako Rusů. Tohle není vítězství některé ze stran, ale doufejme, že jde o vítězství našeho sportu," prohlásil.

Mnohem tvrdší slova vůči Rusům volil Erik Valnes, jenž vybojoval po boku Klaeba na MS zlato ve sprintu dvojic.

„Myslím, že nejsou vždy objektivní a dívají se na svět extrémně rusky zaostřenými brýlemi. Myslím si, že zrovna Bolšunov si nemá moc na co stěžovat. Obzvlášť po tom, co provedl Joni Mäkimu v Lahti," připomněl Valnes incident, při němž ruská hvězda přetáhla hůlkou finského závodníka a v cíli do něj najela. „Po Oberstdorfu měl držet hubu, protože si sám vyzkoušel, jaké je to být na obou stranách konfliktu," dodal Valnes.

Reklama