Hlavní obsah

Lyžařský přelom! Ženy okusí mamutí výzvu

Historie ženského skoku na lyžích se psala i na českém sněhu, v Liberci 2009 se poprvé bojovalo o světové medaile. Tehdy se 36 odvážných dívek spustilo ze středního můstku. Za třináct let prošel jejich sport strmým rozvojem. A v nadcházející zimě se dočkají další velké premiéry – okusí mamutí můstek.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Skokanka na lyžích Karolína Indráčková by si lety ráda zkusila.

Článek

Dlouhé roky trval boj za skokanskou emancipaci. Rakušanka Daniela Iraschková se už v roce 2003 zúčastnila tréninku v Kulmu a doletěla na 200 metrů. O rok později dostaly čtyři ženy pozvánku jako předskokanky na Kontinentální pohár, ale tehdejší šéf závodů to zatrhl kvůli příliš velkému nebezpečí.

Minulou zimu chtěli opět ve Vikersundu uspořádat oficiální letecký závod žen, ale v hlasování zástupců zemí Norové neuspěli.

Až 19. března 2023 by se ženy měly dočkat. Nebude to ještě Světový pohár, ale aspoň oficiální závod pro 15 nejlepších ze seriálu Raw Air. Přesněji těch skokanek, které už dovršily 18 let.

„Je to krok správným směrem, i s tou s věkovou hranicí, chce to, aby holky už byly stabilní. Sama bych si mamuta hrozně chtěla vyzkoušet,“ přiznává 25letá česká skokanka Karolína Indráčková.

Muži už dokážou létat až za 250 metrů, Indráčkové osobní rekord má hodnotu 134 m. „Musí to být úplně jiný zážitek. Když se ještě dalo jít na mamut v Harrachově, byla jsem se podívat. Je to pořádná výška, je tam respekt i ten zdravý strach, ale překonat se dá,“ věří.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Czech Ski & Snowboard (@czeskisnowboard)

„Když závodí v letech muži, někteří ani nepřijedou. I Jakub Janda říkal, že měl pokaždé strach. Na takových můstcích musíte být připraveni ne na sto, ale sto dvacet procent,“ připomíná slovinský kouč českých mužů Vasja Bajc. „Ale je fajn, že se bude závodit ve Vikersundu. Nelétá se tam tak do výšky jako třeba v Planici, ani nájezdová rychlost tam není tak vysoká,“ doplňuje.

Ulrichová by asi odmítla

„Ženský skok se hodně posunul, loni už bylo na jednom Světovém poháru víc žen než mužů, holky se pomalu vyrovnávají technikou i vzdálenostmi mužům,“ přibližuje skokanka Klára Ulrichová, věkem ještě juniorka.

Ta by si ještě lety zřejmě nechala ujít. „Asi bych řekla zatím ne, když nemám tolik zkušeností,“ přiznává čerstvá mistryně republiky, která bude v sezoně cílit spíše na juniorský světový šampionát v Kanadě.

V ženském seriálu už se rýsuje i obdoba Turné čtyř můstků v podobě závodů v rakouském Villachu a slovinském Ljubnu na přelomu roku. „Také se závodí s KO systémem a plánuje se rozšířit seriál na čtyři místa jako u kluků,“ doplňuje Indráčková.

Reklama

Související témata: