Hlavní obsah

Máme doping a nikdo nás nechytí. V Norsku řeší velký problém lyžování

Běžecké lyžování se před blížící se olympiádou potýká s (ne)důvěrou ohledně férového počínání závodníků. Problémem je využívání nově zakázaných vosků s nedovoleným obsahem fluoru, respektive s řetězcem C8/PFOA, jejichž používání a prodej jsou od této sezony v zemích EU a EEA zakázané. Zároveň jsou zakázané ze strany mezinárodní lyžařské federace FIS a také biatlonové IBU ve všech soutěžích po celém světě. Problém ale je, že užívání zakázaných vosků nelze prokázat.

Foto: Giovanni Auletta, ČTK/AP

Norský lyžař Johannes Hoesflot Klaebo (vpravo) a Fin Iivo Niskanen. Ilustrační foto.

Článek

Situace je velké téma především ve Skandinávii a zejména v Norsku, kde jej média zevrubně rozebírají. Týká se ale samozřejmě všech zemí. Diskuze nabrala obrátky minulý týden po Scandinavian Cupu ve Falunu, kde se ukázalo, že řada závodníků vosky C8 používá.

Na webových stránkách norské televize NRK popsal paradox současného dění šéf týmu Telemark Hans Kristian Lahus.

„Máme tu v podstatě dopingovou substanci, která je zakázaná, ale není možné ji zjistit, a neprobíhá tedy ani testování. Takže můžeme vesele podvádět s vědomím, že nás nikdo nechytí. Když jste podezřelý z podvodu, stejně vám nehrozí trest. Za doping si jen dosaďte slovo fluorid," rozepsal se Lahus.

Foto: Peter Schneider, ČTK/AP

Norský běžec Johannes Höslflot Klaebo.

Užití vosků s řetězcem C8 dává podle něj závodníkovi obrovskou výhodu při skluzu, zejména pak v mírné zimě. V lyžování se využívají od začátku 90 let, ale v této sezoně už jsou zakázané. Nicméně na jejich využití neexistuje žádný test.

„Že je to celé špatně, jsme si mohli ověřit už v listopadu na začátku sezony. Dodavatelé vosků, kteří z pochopitelných důvodu nechtějí být jmenováni, říkali, že dostávali žádosti o prázdná balení vosků, které jsou stále povolené. Prázdná balení? Zamyslete se nad tím. Co asi tak mohl někdo dělat s prázdnými krabicemi? Samozřejmě vás napadne, jestli nechtěli dát nelegální vosky do krabic od legálních," pokračoval Lahus.

Jediné kontroly na zakázaná maziva totiž probíhají tak, že kontroloři vlezou do servisních buněk a zkontrolují, co servismani používají. Ale jen pouhým pohledem, žádná testovací metoda zatím není.

Podle manažera týmu Telemark se ve Falunu podvádělo zcela otevřeně a někteří závodníci se ani neobtěžovali to maskovat výměnou krabic. Ale z jejich počínání viní spíše systém, který nepřímo lyžaře k podvádění vlastně pobízí.

Téma nabírá nový rozměr směrem k olympiádě v Číně, kde pochopitelně legislativa EU a EEA neplatí. Pravidla FIS sice zůstávají stejná, ale v nejlidnatější zemi světa jsou přípravky s řetězcem C8 zcela legální.

Ředitel závodů FIS v běžeckém lyžování Pierre Mignerey potvrdil deníku Dagbladet, že mezinárodní federace nemá testovací metodu, která by zjistila využití nelegálních přípravků přímo na lyžích. Tudíž ani žádné testování neprobíhá.

Vše je tedy jen na bázi důvěry, protože týmy, závodníci i výrobci se zavázali, že produkty s řetězcem C8 už nebudou používat.

Podle Dagbladetu je tedy možné, že běžec na lyžích vyhraje zlato v Pekingu se zakázaným voskem, aniž by bylo možné mu to prokázat a diskvalifikovat ho.

Objevují se ale i hlasy, že zakázané vosky nebudou v čínských podmínkách žádnou výhodou. „Očekává se, že počasí během her bude velmi chladné a na tratích bude většinou velmi suchý umělý sníh. Zatímco C8 skýtá výhodu především v podmínkách vysoké vlhkosti," cituje například server dailyskier kouče národního týmu Max Volkov.

Reklama

Související témata: