Hlavní obsah

Musím riskovat, půjdu na doraz, chystá se sjezdařka Pauláthová

Vydařený důležitý trénink na ledovci na Hintertuxu, k tomu jedničky z plánovaných zkoušek z angličtiny na gymnáziu. Aktuálně trojnásobná česká mistryně v alpském lyžování Kateřina Pauláthová se chystá na ostrý start sezóny na Světovém poháru v Söldenu. Už za necelé dva týdny.

Foto: Sport.cz

Kateřina Pauláthová

Článek

„První tři dny nebyly nic moc, sněžilo a bylo to měkké. Dva dny se vůbec nedalo jezdit. Ale pak jsme trénovali tři dny obřák a bylo to fakt super," vrací se k poslední rakouské přípravě. Časy se poměřovala i s finskými specialisty. „Ale na kluky my holky nemáme, to je jasný," usmívá se 20letá dívka, která si v létě zajezdila i s Kryštofem Krýzlem nebo Filipem Trejbalem.

Jak teď vypadal její pracovní den? „Ráno na osm otvírali kabinky na lanovce. Dali jsme čtyři volné jízdy, pak prohlídku trati a následovalo asi šest jízd v bránách. Potom další nácviky a cvičení. Odpoledne ještě fyzička." Společně jezdily české juniorky a jednou se honila na čas s Martinou Dubovskou.

Teď ji čekají doma funkční testy a další zkoušky ve škole. V neděli se vrací na Hintertux na pět dní na soustředění s reprezentací. Ještě rychle přebalit domů a poslední tři dny před začátkem Světového poháru opět do Alp.

„Na sněhu jsem strávila přes léto skoro padesát dní. Zdravotně se cítím dobře, pocitově v obřáku taky. S materiálem jsem velmi spokojená. Všechno je v pohodě, víc to řešit nemusím," blíží se s optimismem k olympijské zimě.

Lyže náročnější na kondici

Oproti loňské zimě se nový tvar lyží musí používat nejen na vrcholné scéně Světových a Evropských pohárů, ale už ve všech závodech. „Trochu jsem se na nich trápila. Ale zvykla jsem si, je to náročnější na fyzičku. Nemyslím, že to nám, lyžařům, pomáhá. Spíš se člověk rychleji odrovná."

Dostává lyže Rossignol přímo z Francie, už má vybraných víc než šest nových párů. Jejich příprava pak zůstane v rukou otce a trenéra Radovana. „Jsme za ty roky komplet sladění, jsem zvyklá na jeho servis." Novou bílou helmu Shred i brýle má odzkoušené. „Nejsem spekulant, spíš flegmatik. Odjet to musím hlavně sama," ví dobře.

K Söldenu jako křížovému prologu se příliš neupíná. „Je to velké divadlo hlavně pro Rakušany. Ale sezóna pokračuje až za měsíc. Pro nás to bývá hrozně brzy, mně chvíli trvá, než se rozkoukám." Navíc skutečně náročná trať... „Je to masakr. Dlouhý, prudký, strašně těžký, vysoko na ledovci. Musím se připravit hlavně psychicky na velký boj."

Radši bejt mrtvej než druhej

Opatrnou taktiku však od ní nečekejte. K čemu taky? S vyšším startovním číslem by ji k postupu do druhého kola nepomohla. A bez toho nemůže pomýšlet na výraznější výsledek na světové scéně. „Je potřeba jet na risk. Kašlu na to dostat kotel s dobrou jízdou. Radši být mrtvej než druhej, jak se říká, že. Pojedu na doraz," chystá se odhodlaně.

Ve Světovém poháru bodovala zatím jednou – 28. místem předloni ve Špindlerově Mlýně. Loni se z pěti pokusů ani jednou neprobila dál. Ale v obřím slalomu skončila sedmá na mistrovství světa juniorů, šestkrát se dostala na stupně vítězů ve FIS závodech, z toho třikrát vyhrála. A patří ji díky tomu nejvyšší česká pozice v žebříčku podle FIS bodů (65. – 10,78 bodu, 79. Strachová 12,24, pozn. red.).

Po Söldenu bude mít ještě volněji. „Vyrazíme směr Norsko a Švédsko na čtyři Evropské poháry a nějaké FISáky." Světový pohár pokračuje těsně před tím slalomem v Levi 16. listopadu.

Reklama

Související témata: