Hlavní obsah

Nadšená Janatová. Elitní desítka? Tu teď opravdu nečekala, měla pochyby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po úvodním sprintu v Toblachu zůstala jedinou Češkou v ženském poli Tour de Ski. A bije se statečně. Kateřina Janatová si při páté ze sedmi etap doběhla v Davosu pro desáté místo, v distančním závodě se přitom do elitní desítky probojovala poprvé v kariéře ve Světovém poháru.

Kateřina Janatová hodnotí svůj životní výsledek v distančním závodě.Video: Svaz lyžařů ČR

 
Článek

Zatím největší úspěchy pobrala 26letá běžkyně na lyžích ve sprintech, nejvýše byla sedmá vloni rovněž při Tour de Ski ve švýcarském Val Müstairu.

V letošních distančních etapách seriálu zatím do elitní dvacítky nenakoukla a pronikavý úspěch od sebe neočekávala ani ve čtvrtek při klasickém závodě. A překvapila i sebe. „Jsem nadšená. Vždycky zajedu nejlepší výsledek, když to nejméně čekám a mám největší pochyby,“ smála se rodačka z Jilemnice.

Do stíhačky dlouhé 22 kilometrů se nastupovalo dle pořadí ze středečního sprintu, ale za hustého sněžení se pole rychle sjelo. „Nevím, kdy naposledy jel balík společně sedmnáct kilometrů,“ líčila Janatová, která měla po odstoupení několika soupeřek startovní číslo 13.

Sama se dlouho držela na pomezí druhé a třetí desítky, ale v pravý čas se začala prokousávat dopředu, dva a půl kilometru před cílem byla sedmá. „Podržely mě lyže, v kopci byly stoprocentní a ani jednou jsem nepodsmekla,“ směřovala své díky i servisu.

„Snad jen ten finiš… Ale jsem spokojená,“ ujišťovala Janatová, která bojovala ve skupince usilující o čtvrté místo, na které jí chyběly tři sekundy. Na vítěznou Finku Kerrtu Niskanenovou nabrala 16 sekund. Tour vyvrcholí víkendovými etapami ve Val di Fiemme, Janatová do nich půjde z 21. místa pořadí.

Reklama