Hlavní obsah

Nejhůře obsazený závod století. Češi jsou blíže k bodům

O tuhle pozornost málokterý závod stojí, ale nic se s tím nedá dělat. Světový pohár skokanů na lyžích pokračuje o víkendu v rumunském Rašnově a s ohledem na to, že jde o poslední podnik před startem MS, řada hvězd bude chybět a různě dolaďovat formu na následný šampionát ve slovinské Planici.

Foto: Hans Pennink, ČTK/AP

Němec Andreas Wellinger patří mezi ty, kteří v Rašnově budou skákat.

Článek

Jen jeden závodník z top desítky SP a pět z první dvacítky je na startu. Celkem pouze 47 skokanů. Kvalitativně a vlastně i početně výrazně chudší listina aktérů než kdekoli jinde při SP ...

Zlomyslní fandové možná jedovatě připomenou, že by se k bodům mohl přiblížit i někdo z českých skokanů, kterým se v téhle sezoně vůbec nedaří.

Na startu je Radek Rýdl a zkušený matador Roman Koudelka, který kdysi v závodech SP i vítězil. V Rašnově skáče na menším můstku, na kterém by teoreticky měl mít i na MS větší šance. Ale při sezonním trápení se těžko dá něco ohledně výkonů předpovídat.

V tomto ročníku SP Koudelka získal zatím jediný bod, necestoval na předešlé závody do Lake Placid, hlásil přípravu v Zakopaném.

"Zase si to začínám užívat a pevně věřím, že se to projeví i na výsledcích. Doufám, že na mistrovství světa si český fanoušek bude moct říct, že až tak tragické to není," uvedl optimisticky Koudelka v minulých dnech pro web skoky.net.

V Rašnově při zjevně slabší konkurencí je k bodům a snad i nabrání sebevědomí blíže než kdekoli jinde.

V Polsku, kde jsou skoky pro fanoušky už delší dobu takřka národní zábavou, v souvislosti s Rašnovem důkladně probrali statistiky z minulých let. Našly se závody SP, které byly obsazeny ještě hůře. V tomhle století to ale nebylo.

„Nadcházející Rašnov je aktuálně na 9. místě seznamu. Ve více než 43leté historii cyklu se konaly pouze 3 závody bez účasti skokanů z TOP10 Světového poháru," připomíná propracovaná detailní polská statistika dávné momenty SP

Stalo se tak při dvou kláních v americkém Ironwoodu v roce 1981. Rovněž tak v Cortině v roce 1985.

Do Rumunska nedorazí norský lídr SP Halvor Egner Granerud, jen rezervu posílají Poláci, chybí rakouská elita i nejlepší Slovinci. Ze špičky stavějí to nejlepší jen Němci, tedy i sedmého ze SP Andrease Wellingera, jediného z elitní desítky v celém poli.

Sami pořadatelé se na závod zjevně hodně těší, zdá se, že jim slabší konkurence nepokazí náladu. Ostatně hra s čísly nemusí nic vypovídat o možné dramatičnosti soubojů na můstku.

V Rumunsku jsou skoky na vzestupu. Ne že by tamní skokani atakovali nejvyšší pozice, ale už to, že se jim průběhu sezony dařilo dát dohromady čtveřici pro závod týmů ve SP, bylo považováno za úspěch. Diváky navíc organizátoři lákají na vstup zdarma, takže se pod můstky čeká velká show.

Ale trochu zvláštní třeba i v tom, že nebude k vidění ani na ČT ,ani na Eurosportu, stanicích, které jinak vysílají většinu skokanských závodů. Přenos přinese TVP (v sobotu po 16. hodině ze závodu jednotlivců, v neděli z klání dvoučlenných týmů).

Reklama