Hlavní obsah

Největší skandál všech dob! Norským esem cloumá vztek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norští reprezentanti podle očekávání dominovali světovému šampionátu v klasickém lyžování, v Planici nasbírali celkem 12 zlatých, deset stříbrných a pět bronzových medailí. Přesto, nebo snad právě proto, vznikl v táboře hvězdného severského týmu hluboký názorový rozkol poté, co do maratonu na 50 km klasicky s hromadným startem nebyl nominován skvělý Simen Hegstad Krüger. Nečekaný tah trenérského štábu vyvolal bouřlivé reakce.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Hvězdný norský lyžař Simen Hegstad Krüger na světovém šampionátu v Planici.

Článek

„To je největší skandál všech dob! Nikdy jsem se s ničím podobným nesetkal," reagoval ostře pro norskou veřejnoprávní televizní a rozhlasovou společnost NRK bývalý vynikající běžec a později trenér Fredrik Aukland. Odpovědní by si podle něho měli připravit „dobré vysvětlení."

Faktem je, že Krüger pro svoji nominaci do závěrečného nedělního závodu těžko mohl udělat něco lépe. V Planici získal tři zlaté medaile a na maraton se těšil. Ovšem předčasně. A to i přesto, že Sjur Röthe vypadl ze sestavy kvůli nachlazení. Trenéři se totiž rozhodli vybrat za náhradníka Martina Löwströma Nyengeta a na 29letého Krügera místo nezbylo...

„Šokující byl už fakt, že Krüger nebyl součástí základního kádru. A to, že na něho neukázali ani jako na náhradníka, přestože byl ve špičkové formě a sám chtěl závodit, je absolutně nepochopitelné. Tohle nelze vysvětlit žádnými výkonnostními argumenty, člověka to spíš nutí se ptát, zda za tím není něco jiného," pokračoval Aukland ve své kritice.

Také Krüger byl verdiktem manažera norské reprezentace v běhu na lyžích Espena Bjerviga rozčarován. „Zajímalo by mě, jaké výsledky jsem měl předvést, abych byl v týmu. Víc už jsem toho udělat nemohl," poznamenal hořce v připomínce svého trojnásobného zlatého úspěchu na MS. Ke kolegovi Nyengetovi ovšem žádnou zášť nechoval, v SMS zprávě mu popřál hodně štěstí a norský náhradník nakonec doběhl pátý.

Mistrem světa v maratonu se stal jiný Nor Paal Golberg, který v dramatickém finiši předčil krajana Johannese Hösflota Klaeba. Bronz získal Švéd William Poromaa. Čeští reprezentanti Michal Novák a Adam Fellner kvůli nemoci nestartovali.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články