Hlavní obsah

Nesmíš na můstek! Šílené, litoval nešťastného soupeře vítěz SP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová doba, bizarní problém. Polský skokan na lyžích Pawel Wasek byl připraven o možnost zúčastnit se nedělního Světového poháru v Lillehammeru. Stačilo pár sekund a byl bez šance.

Foto: Ntb, Reuters

Polák Dawid Kubacki v Lillehammeru, ilustrační foto.

Článek

Taška s botami 24letého závodníka totiž zmizela z vrcholu nájezdové věže skokanského můstku, kde čekal s dalšími skokany a odkud si na chvíli odskočil na toaletu. Boty totiž poslal výtahem dolů jeden z organizátorů a přes rychlou reakci nebyly včas vráceny. Polák doplatil na nepozornost, ale i na nové předpisy, které od této sezony platí pro Světový pohár a nařizují, že skokan za žádných okolností nesmí nastoupit do závodu mimo pozici, jež mu předurčuje jeho startovní číslo.

Smůla, nebo vlastní nešikovnost? Wasek poté, co se dostal na vrchol můstku, zmizel na pár desítek sekund na záchod a na chvíli odložil tašku se skokanskými botami. Po návratu se ukázalo, že ji pořadatelé poslali zpět pod můstek. Wasek spustil poplach a upozornil příslušné činovníky. Ale vše bylo marné.

„Hloupá situace, nebyla to moje chyba. Nikdo mi nechtěl pomoci,“ lamentoval Wasek. Vybavení se sice záhy vrátilo na vrchol kopce, ale pozdě, a polský reprezentant nakonec neodstartoval. Nepodařilo se ho přesunout na konec startovní listiny s ohledem na změnu pravidel. Ta nová mají striktně zamezit případným manipulacím se startovní pozicí třeba kvůli změnám počasí.

„Od této sezony platí velmi přísné předpisy. Ať se s vybavením stane cokoliv, závodníkovi nebude umožněn start. „Dosud platilo, že pokud měl skokan problém s vybavením a vyřešil jej před startem posledního závodníka, mohl se ještě posadit na startovací lávku a startovat. Toto nařízení je stále platné v závodech FIS a při Kontinentálním poháru, nikoli v elitním Světovém poháru,“ uvedla pro zahraniční média Faustyna Maliková, technická delegátka Mezinárodní lyžařské federace (FIS) a Waskova krajanka.

Nová pravidla jsou jasnou reakcí na minulé situace, kdy závodníci hlásili problémy se svým vybavením, aby se vyhnuli horším povětrnostním podmínkám. Každý detail hraje na můstku velkou roli. „Teď, pokud závodník není připraven odstartovat včas, nemůže skákat vůbec,“ dodala Maliková.

„Celé tohle skákání stojí spoustu peněz, opravdu hodně se utrácí za to, že skáčeme, ale kvůli takové hlouposti nemůžete ani začít,“ poznamenal nešťastný skokan.

Pohled na Waska, sedícího sklesle na místě, kde se závodníci chystají na pokus, byl až dojemný. Kamery také zachytily Halvora Egnera Graneruda, jak míří utěšovat polského reprezentanta. Držitel Křišťálového glóbu z minulé sezony nemohl uvěřit tomu, co se přihodilo. „Je mi ho líto, je to prostě šílené,“ řekl Nor v rozhovoru pro web NRK.

Granerud proslul v podobné situaci i na konci minulé sezony, kdy utěšoval na dálku jiného Poláka – Dawida Kubackého –, jemuž znemožnily pokračovat ve Světovém poháru zdravotní trable partnerky.

„Máme v úmyslu zlepšit tok informací na můstku. Toto je pro nás důležitá lekce do budoucna,“ reagoval na situaci ředitel skokanského SP Sandro Pertile.

V nedělní soutěži triumfoval Rakušan Stefan Kraft, který dokonale ovládl začátek zimní sezony Světového poháru. Waskův případ jako by dokumentoval slabší časy polského skoku. Nejlepší z týmu byl Kubacki na 22. místě.

Reklama