Hlavní obsah

Norové jsou odporní švábi, rozčilují se v Rusku. Sovětské legendy pobouřily reakce na návrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco Mezinárodní olympijský výbor (MOV) už otevřeně připouští navzdory stále probíhající válce možný návrat sportovců z Ruska a Běloruska na scénu, zejména reprezentanti ze severských zemí jsou veřejně ostře proti. V Rusku jejich postoje tvrdě kritizují a nevyhýbají se ani dost peprnému výrazivu.

Foto: Profimedia.cz

Anfisa Rezcovová (vlevo) na stupních vítězů na olympiádě v Calgary po boku dalších sovětských reprezentantek Tamary Tichonovové a Raisy Smetaninovové. Rezcovová nyní ostře kritizuje postoj Norů odmítajících návrat Rusů do mezinárodního sportu.

Článek

MOV bezprostředně po ruské invazi na Ukrajinu, která probíhala i z území Běloruska, apelovalo na všechny federace, aby zakázaly sportovcům ze zemí obou agresorů účast ve svých soutěžích. Přestože počet obětí a brutalita páchaná ruskými vojsky rozhodně neklesají, šéfové olympijského hnutí najednou svůj postoj radikálně mění.

To se nelíbí zejména v Norsku. „Stoprocentně by měly zůstat věci tak, jak jsou nyní. MOV se snaží zalíbit všem. U některých témat je to ale nemožné," uvedl například biatlonista Tarjei Bö pro list VG.

„Chápu, že diskuse o jejich návratu musí proběhnout, ale od toho jsme nyní stále daleko," doplnil jej mladší bratr a současný suverén Světového poháru Johannes Thingnes Bö s tím, že nesouhlasí s tvrzením MOV, že si většina sportovců přeje návrat Rusů.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Norská radost v cíli: Vetle Sjaastad Christiansen (nahoře vlevo), Johannes Thingnes Bö (nahoře vpravo), Sturla Holm Laegreid (dole vlevo) a Tarjei Bö v cíli.

„Kdyby proběhly skutečné volby mezi sportovci, jsem si jistý, že by drtivá většina byla proti. MOV znovu a znovu ukazuje, že některá jeho rozhodnutí nedávají smysl. Rusko je finančně silný stát, je škoda, že to má vliv," posteskl si. O návratu Rusů je podle něj možné uvažovat až v době, kdy ukončí válku a vojáci se stáhnou zpět na své území.

S nimi souzněla třeba i kolegyně Ingrid Landmark Tandrevoldová, která ale doplnila, že na individuální úrovni chápe, že pro jednotlivé ruské sportovce jde o smutnou situaci, protože nemají páky, jak chování vedení své země změnit. „Zároveň je ale naivní myšlenka, že můžete oddělit sport od politiky, obzvlášť v Rusku, které sport zneužívá," uvedla.

V podobném duchu se vyjadřuje třeba i švédský olympijský vítěz v biatlonu Sebastian Samuelsson.

V Rusku si nicméně postoj Skandinávců, alespoň podle vyjádření do médií, interpretují jako nenávist k Rusům či jako snahu Seveřanů zbavit se konkurence.

„Je smutné, že nás oni nevidí jako kamarády a rivaly. Vždy jsme věřili, že sport jde mimo politiku. Dříve tomu tak vždy bylo, to se teď ale změnilo," komentoval výroky Seveřanů pro agenturu TASS bývalý biatlonista Anton Šipulin, jenž kvůli účasti ve státem organizovaném dopingovém programu přišel o olympijské zlato.

Zároveň se angažoval v kampani na znovuzvolení Vladimira Putina prezidentem a za jeho stranu Jednotné Rusko byl zvolen do Státní dumy, v níž mimo jiné hlasoval pro začlenění tzv. Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky do Ruské federace. Řada zemí ho zařadila na sankční seznamy.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Putin gratuluje antonu Šipulinovi ke zlatu na OH v Soči, o niž však kvůli účasti na státem organizovaném dopingu přišel. Následně se cesty obou mužů spojily v politice.

„Je zřejmé, že bratři Böové mají strach o svoje medaile. Dobře se ví, že legálně užívají doping, proto pořád vyhrávají. Bolšunov (v běžeckém lyžování) ukázal, že se vyhrává i bez dopingu, a toho se oni bojí. Ilegálně posbírali spoustu medailí. Nechte je poletovat. (smích) Věřím, že se brzy jejich doping provalí a ty jejich medaile skončí v koši," útočil na slavné bratry v rozhovoru pro Sport24.ru další bývalý olympijský vítěz z tohoto sportu z éry Sovětského svazu Dmitrij Vasiljev.

Ještě dál zašla Anfisa Rezcovová, která má ve sbírce olympijské zlato z biatlonu i běžeckého lyžování.

„Norové byli vždy proti nám. Teď se bez nás cítí jako hrdinové. My ale budeme vždy silnější než oni, proto nás na závodech nechtějí. Takhle se k nám Finové a Švédové nechovají, jenže nikdo jim nenaslouchá. A Norové, ti všude vlezou jak odporní švábi," rozohnila se někdejší reprezentantka Sovětského svazu Rezcovová.

Zřejmě jí unikly výroky Švéda Samuelssona. Toho nicméně server Sport24.ru kvůli jeho slovům označil za „klauna".

Reklama

Související témata: