Hlavní obsah

Český bafuňář mlží v Itálii o ruské provokaci. Norové zuří: To musí mít následky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští a běloruští lyžaři zůstávají kvůli vojenské invazi na Ukrajinu i nadále vyloučeni z mezinárodních závodů a nemají tím pádem ani přístup na tratě, kde se odehrává Světový pohár. Proto způsobilo mezi zúčastněnými lyžaři v italském Toblachu značný poprask, když se po trati začala prohánět Ruska Julia Stupaková.

Ruská lyžařka Julia Stupaková se fotí s prezidentem Vladimirem Putinem.

Článek

Regule během Světového poháru jsou přitom takové, že na trati smí trénovat jen účastníci závodů, pro ostatní je uzavřená. Závodníci si však všimli, že olympijská vítězka ze štafety z Pekingu má na sobě dokonce oficiální vestu pro akreditované závodníky.

Veřejnost na tuto situaci upozornil norský list VG. „Ano slyšel jsem, že Julia Stupaková tam byla. Ale neměl jsem ponětí o tom, že jezdí na závodní trati s oficiální vestou. Už víme, kde ji vzala," vysvětloval český ředitel závodu z lyžařské federace FIS Michal Lamplot pro norskou televizi NRK.

Reportérovi nicméně odmítl prozradit, kde Ruska k vestě přišla. Podezření celkem pochopitelně utkvělo na trenérovi italské reprezentace Markusi Cramerovi, bývalému trenérovi ruské reprezentace, který se Stupakovou spolupracoval.

Německý kouč však něco takového popíral. „Věděl jsem, že přijela do Itálie trénovat, ale byla na úplně jiném místě, než jsme my. Nevím vlastně ani, v čem byl problém," uvedl Cramer.

Celá věc hodně naštvala především norskou výpravu. „Pokud víme, kdo jí tu vestu dal, tak myslím, že by to pro něj mělo mít následky. Je mírně řečeno udivující, že se tu prohání po trati Ruska v oficiální vestě. Je to pro mě zklamání a mělo by to mít následky," naléhal norský člen vedení FIS Erik Röste.

Foto: Ministrestvo obrany Ruska

Lyřařka Julia Stupaková ve vojenské uniformě vedle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua.

„To že vjela na trať při oficiálním tréninku se dá brát jako provokace," dodal pro NRK.

„Žádné sankce pro nikoho ale nebudou. Pro mě je to uzavřený případ. S týmem, který vestu půjčil, jsme mluvili a zdůraznili, ať se to již neopakuje," odmítal se situací dále zabývat Lamplot.

28letá Stupaková má na svém kontě celkem čtyři olympijské medaile. V ruském sportu působí v rámci armádních struktur a po úspěšných v Pekingu byla povýšena přímo ministrem obrany a jedním z hlavních architektů války na Ukrajině Sergejem Šojgu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články