Hlavní obsah

Očistec, jsem úplně vyndaný! Novák jel v drsné konkurenci na krev pro další top ten

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stupně vítězů ve finské Ruce rozhodně nebyly jednorázovým úletem! Běžec na lyžích Michal Novák potvrdil příslušnost ke světové špičce i ve švédském Gällivare, když na desítce volně s intervalovým startem skončil devátý v těsném kontaktu s elitou. „Jsem úplně vyndaný, byl zase mráz. Ale výkon kvalitní,“ pochvaloval si.

Foto: Heikki Saukkomaa, ČTK/AP

Michal Novák na snímku ze závodu ve finské Ruce.

Článek

Druhé místo po dvou kilometrech, ještě v půlce trati třetí. Jen ve třetí čtvrtině trati Novák mírně ztratil, čehož využila zejména smečka silných Norů. Však v cíli bylo v elitní desítce sedm norských vlaječek, Brit Andrew Musgrave, Rakušan Mika Vermeulen a Novák.

„Bylo to šíleně nasekané, ta konkurence je úplně nesmysl,“ kroutil hlavou v mrazivém švédském středisku, kde teploměr ukazoval pod minus patnáct stupňů. Však na vítězného Nor Paala Goldberga ztratil necelých 12 sekund, od stupňů vítězů ho dělilo šest a půl sekundy.

Z elitní dvanáctky měl přitom Novák nejnižší startovní číslo, v cíli byl v průběžném vedení. „Startoval jsem nejníže z nasazených, takže Norové mohli jet trochu na mě, podle hlášení věděli, jak jsou na tom,“ popisoval drobnou nevýhodu.

Přesto se s tratí popasoval excelentně, na desítku volně byl v top ten ve Světovém poháru poprvé. „Ten výkon byl úplně super, ke konci jsem šel na krev. Fakt těžký závod, desítka je hrozný očistec. A Norové jsou fakt silní,“ uznal 27letý lyžař.

A nejen svojí výkonností i bez absentující a v úvodu sezony se lehce trápící hvězdy Johannese Klaeba. Silní jsou i materiálem. „Ve druhém okruhu jsem jel za Iverem Andersenem a ze sjezdu mi ujížděl, měl extrémně rychlé lyže. My je měli taky super, ale oni jsou ještě dál,“ měl srovnání.

V celkovém pořadí Světového poháru udržel třetí pozici, v neděli se pořadí měnit nebude. Na programu jsou v Gällivare, kde se jede SP po jedenácti letech, štafety na 4×7,5 km. Nováka doplní mladší krajané, kteří se v sobotu mezi elitní čtyřicítku nevešli.

Reklama

Související témata: