Hlavní obsah

Odermatt obhájil glóbus za super-G, finále SP v Saalbachu vyhrál Rogentin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarský lyžař Marco Odermatt obhájil malý glóbus za hodnocení superobřího slalomu. V závěrečném super-G na finále Světového poháru v Saalbachu skončil král končící sezony pátý, pro první výhru v kariéře si dojel jeho krajan Stefan Rogentin.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Švýcarský lyžař Marco Odermatt obhájil malý glóbus za hodnocení superobřího slalomu.

Článek

Šestadvacetiletý Odermatt přidal křišťálový glóbus za superobří slalom k velkému za celkového hodnocení a k malému za obří slalom. Na kontě už má osm sezonních trofejí a další může přidat v neděli ve sjezdu, jehož průběžné pořadí vede.

Švýcarská reprezentace dnes potvrdila, že není jen Odermattovým doplňkem, a i bez jeho účasti obsadila kompletní stupně vítězů. Devětadvacetiletý Rogentin, jehož dosavadním maximem v SP bylo druhé místo z loňského super-G ve Wengenu, zvítězil o tři setiny před Loicem Meillardem a o 15 setin před Arnaudem Boissetem.

„Sledoval jsem je na startu, jeli úžasně,“ ocenil reprezentační kolegy Odermatt. „Věděl jsem, že dnes bude velmi těžké být tak rychlý jako oni, ale potřeboval jsem to, takže jsem se svým výsledkem a dalším glóbem spokojený,“ dodal.

Mezi švýcarské kvarteto se vklínil Francouz Cyprien Sarrazin. Odermatt na vítězného krajana ztratil 64 setin a nechal za sebou i Rakušana Vincenta Kriechmayra, jenž ho dnes jako jediný mohl teoreticky v pořadí disciplíny předstihnout. Celkově ho porazil o 86 bodů.

„Moje minulá sezona v super-G byla téměř dokonalá. Byl to můj první glóbus z rychlostní disciplíny, takže to bylo možná ještě mimořádnější, ale i dnes jsem o to musel bojovat,“ řekl olympijský vítěz a dvojnásobný mistr světa.

Aktuálně má Odermatt v celkovém hodnocení 1947 bodů a k tomu, aby překonal svůj loňský rekord, musí vyhrát nedělní sjezd. Hodnocení nejrychlejší disciplíny vede o 42 bodů před Sarrazinem, a pokud první místo udrží, získá čtvrtý křišťálový glóbus v jedné sezoně jako první muž od Rakušana Hermanna Maiera, jenž to dokázal v letech 2000 a 2001.

Finále SP ve sjezdovém lyžování v Saalbachu (Rakousko) - superobří slalom:
Muži:
1. Rogentin 1:13,36
2. Meillard -0,03
3. Boisset (všichni Švýc.) -0,15
4. Sarrazin (Fr.) -0,59
5. Odermatt (Švýc.) -0,64
6. Kriechmayr (Rak.) a Paris (It.) oba -0,76
Konečné pořadí superobřího slalomu (po 7 závodech):
1. Odermatt 495
2. Kriechmayr 409
3. Haaser (Rak.) 271
4. Rogentin 244
5. Bosca (It.) 230
6. Sarrazin 224
Průběžné pořadí SP (po 35 z 36 závodů):
1. Odermatt 1947
2. Meillard 1073
3. Feller (Rak.) 952
4. Kristoffersen (Nor.) 754
5. Sarrazin 734
6. Kriechmayr 707
123. ZABYSTŘAN (ČR) 11

Reklama