Hlavní obsah

Senzační Ledecká. Česká hvězda si podmanila finále Světového poháru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ester Ledecká si k sobotním 29. narozeninám nadělila ten nejkrásnější dárek! Počtvrté v kariéře ovládla závod lyžařského Světového poháru, a to dokonce při finále seriálu v rakouském Saalbachu-Hinterglemmu. Super-G vyhrála trojnásobná olympijská vítězka s náskokem 28 setin na Italku Federicu Brignonenovou.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Ester Ledecká a její vítězný úsměv po finálovém super-G Světového poháru.

Článek

Finálový závod je jen pro vyvolené, kteří si účast v průběhu sezony vybojují, a tak na startu super-G stálo jen 21 sjezdařek. Podmínky v rakouském středisku byly jarní, s vysokými teplotami. I proto organizátoři zrušili na čtvrtek plánovaný druhý trénink na sobotní sjezd, aby trať držela pohromadě.

Ledecká se startovním číslem osm předvedla parádní jízdu, zejména ve spodní části kratší trati držela svěřenkyně koučů Franze Gampera a Tomáše Banka ideální stopu.

V cíli pak s úsměvem na tváři zdravila tribuny, na nichž byla i řada českých vlajek. Pak už usedla do křesla pro vedoucí závodnici a sledovala, jak si povedou její soupeřky. Nikdo na ni neměl! A tak Ledecká se stále širším úsměvem přijímala gratulace a po závodě rozdávala rozhovory ‑ v angličtině, němčině i češtině.

„Jestli je mi líto, že sezona už končí? Určitě je to škoda. Byla jsem skoro dva měsíce nemocná, tak trvalo, než jsem se dostala do formy,“ vyprávěla do mikrofonu ORF.

Za sebou má přitom nelehkou sezonu, během níž se vracela po roční pauze způsobené zlomeninou klíční kosti a dvěma operacemi. V první polovině zimy ji navíc opakovaně brzdila nemoc, přesto dokázala vyhrát tři závody Světového poháru na snowboardu.

Postupně se posouvala vpřed i pořadím mezi lyžařkami, při závěrečném super-G před finálovým týdnem se v norském Kvitfjellu vrátila třetí příčkou na stupně vítězů. A teď sezonu vyšperkovala po více než dvou letech i vítězstvím. Navíc v dějišti mistrovství světa 2025.

„Byla to super generálka. Vyhrála jsem i poslední závod sezony na snowboardu, jsem ráda, že když jsem zdravá a můžu trénovat, všechno jde,“ pochvalovala si Ledecká.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Ester Ledecká se vrátila na nejvyšší stupínek.

Malý křišťálový glóbus si na Sjezdovce Ulrike Maierové zajistila sedmým místem Švýcarka Lara Gutová-Behramiová, již jistá celková vítězka Světového poháru.

V sobotu od 11.15 ženský Světový pohár uzavře finálový sjezd, opět s Ester Ledeckou na startu. „Po něm potřebuju ještě jet testovat na snowboardu,“ plánovala pro závěr zimy.

Finále SP ve sjezdovém lyžování v Saalbachu (Rakousko) - superobří slalom:
Ženy:
1. LEDECKÁ (ČR) 1:15,94
2. Brignoneová (It.) -0,28
3. Lieová (Nor.) -0,30
4. Venierová -0,35
5. Hütterová (obě Rak.) -0,43
6. Weidleová (Něm.) -0,45
Konečné pořadí superobřího slalomu (po 9 závodech):
1. Gutová-Behramiová (Švýc.) 576
2. Brignoneová 546
3. Hütterová 516
4. Venierová 380
5. Lieová 337
6. LEDECKÁ 287
Průběžné pořadí SP (po 38 z 39 závodů):
1. Gutová-Behramiová 1716
2. Brignoneová 1552
3. Shiffrinová (USA) 1409
4. Hectorová (Švéd.) 922
5. Hütterová 813
6. Vlhová (SR) 802
26. LEDECKÁ 350
62. DEBOVSKÁ 113
115. JELÍNKOVÁ (obě ČR) 9

Reklama