Hlavní obsah

Ostrý konflikt velmocí na lyžařském MS. Idiotské! spílají Švédovi. Český ředitel připustil omyl jury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned po prvním dnu se na MS v Planici řešil menší skandál mezi velmocemi klasického lyžování Norskem a Švédskem. Už ve čtvrtfinále se musel rozloučit s jakýmkoliv úspěchem Nor Haavard Solaas Taugböl, který upadl po souboji se Švédem Marcusem Gratem, jenž k překvapení mnohých nebyl za své počínání diskvalifikován.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Nor Haavard Solaas Taugböl na trati v vkalifikaci sprintu na MS v Planici.

Článek

Grate se při snaze o průnik vpřed opřel do Nora pravou rukou, načež Taugböl spadl na zem a vzal s sebou i Slovince Mihu Simence.

„Myslím, že to bylo od něj (Grateho) idiotské," okomentoval Švédův tah zklamaný Nor, když procházel mixzónou.

„Úplně zbytečně se tam tlačil. Jsem samozřejmě hrozně zklamaný, frustrovaný a naštvaný z toho, v jaké situaci jsem se ocitl. Jestli má být diskvalifikován? To je na jury. Tlačil se do míst, kde už bylo plno, je idiotské jít do toho z vnitřku. Jezdí agresivně. A teď jsem na to doplatil já," pokračoval.

Bývalé lyžařské šampionce Therese Johaugové, která je v Planici coby expertka norské televize NRK, bylo krajana hodně líto. „Je to hrozné. Chudák Haavard. Trénuje tisíce hodin a pak je takhle odstaven. Brutální," soucítila s Taugbölem čtyřnásobná olympijská vítězka a čtrnáctinásobná mistryně světa.

Její televizní kolega a neméně slavný bývalý lyžař Petter Northug měl coby expert TV2 hned jasno o tom, že Švéd bude diskvalifikován. Leč jury rozhodla přesně naopak.

To už v komentátorovi TV2 Petteru Skinstadovi bouchly saze a pustil se bez servítek do zcela otevřené kritiky. „Diskvalifikace Grateho je tak zjevná, že by k tomu neměly být potřeba žádné komentáře. Navrhuji, aby si Mikaela Sundbaumová sbalila věci a odjela co nejdříve domů," ukázal přímo na švédskou rozhodčí Skinstad.

„To ona je šéfkou rozhodčích a tenhle verdikt je skandálně špatný," pokračoval ve svém hněvu už v rozhovoru pro list Expressen. „Tohle nebudu komentovat," reagovala ve stejném médiu Sundbaumová.

Foto: Repro NRK

Švéd Marcus Grate se dostává před Nora Haavarda Solaase Taugböla, který po kontaktu s ním upadl.

Norové podali proti rozhodnutí jury protest, ten byl však zamítnut.

Později ale došlo i v rámci vedení Mezinárodní lyžařské federace FIS k jistému názorovému posunu.

„Jury dělala verdikt na základě televizních záběrů, které měla k dispozici. Když jsme se o tom ale bavili později, měli jsme možnost prohlédnout si i jiné obrázky, které nám daly na tu situaci jiný náhled, který by mohl naše rozhodnutí změnit," uvedl pro Expressen český ředitel závodu (FIS) Michal Lamplot.

Na otázku, zda Grate může být ještě potrestán dodatečně, odpověděl stroze: „Ne."

Sám Švéd si nemyslí, že by se dopustil něčeho neférového. „Rozumím tomu, že jsou hodně naštvaní. Zaútočil jsem z vnitřku, protože tam byl prostor. Když se naskytne šance, tak ji využiji. Nemůžu být jen hodný kluk," hájil se v rozhovoru pro Aftonbladet závodník, který nakonec obsadil dvanácté místo.

Reklama

Související témata: