Hlavní obsah

Otazníky nad Tour de Ski, Prahu i Nové Město trápí nedostatek sněhu

PRAHA

Velké komplikace způsobuje panující teplé počasí organizátorům obou dílů Tour de Ski v České republice. Sprint v Praze a dva závody v Novém Městě na Moravě jsou ohroženy nedostatkem sněhu, rozhodnutí o tom, zda se třetí ročník seriálu v běhu na lyžích v Česku zastaví, musí padnout o víkendu, resp. zkraje příštího týdne. „Situace není vůbec optimistická, snad Tour proběhne bez zádrhelů,“ doufá šéf běžeckého úseku Mezinárodní lyžařské federace (FIS) Jürg Capol.

Článek

„Situace je tristní. Půlku sněhu potřebného pro závod ještě musíme vyrobit. Předpověď je ale velice proměnlivá, rozhodne se během pěti dnů,“ uvedl na středeční tiskové konferenci v Praze ředitel pražského závodu Luděk Sáska. Pro trať na holešovickém Výstavišti, která byla vinou požáru Průmyslového paláce upravena a zkrácena na délku 650 metrů, je potřeba zhruba 2000 kubíků sněhu.

Organizátoři využívají k výrobě technického sněhu deponie v areálu Monínec a na Šumavě. „Dnes navíc vyzkoušíme v Praze výrobu v mrazírenském zařízení za pomoci klasického sněhového děla,“ doplnil Sáska. Definitivní rozhodnutí o tom, zda budou pořadatelé schopni akci připravit musí padnout nejpozději devět dnů před závodem, tj. v sobotu.

Krizový plán zatím připraven není

Dva dny navíc mají pořadatelé v Novém Městě na Moravě, kde sice probíhala příprava podle plánu, příchod teplé fronty ale i tam způsobil vážné komplikace. „Od neděle hapruje počasí. Je hustá mlha, poprchává a teplota se pohybuje mezi 3-4 stupni,“ přiblížil situaci šéf Zlaté lyže Petr Honzl.

Novoměstští mají v současnosti připraven sníh na stadión a sprinterský okruh v délce do 1,5 km. Pro silvestrovský distanční závod na 10 a 15 km klasicky by nicméně potřebovali trať kolem 3,5 km. „Pokud nebude obleva pokračovat a přijdou alespoň tři mrazivé dny, jsme schopni sníh dostříkat,“ věří Honzl.

Z ostatních míst, kde se Tour de Ski pojede, hlásí ideální podmínky. „Jak z Oberhofu, tak Val di Fiemme máme pozitivní zprávy. Prý nikdy neměli tolik sněhu jako nyní,“ podotkl Capol.

Krizový plán kvůli špatné situaci v Česku prý ale zatím na stole není. „Denně situaci konzultujeme, plán B ale nemáme. Nebylo by jednoduché české závody nahradit,“ dodal švýcarský funkcionář. Jednou z variant nicméně je, že by v Novém Městě absolvovali závodníci oba sprinty a distanční závod by se přesunul do volného dne ve Val di Fiemme. Třetí ročník seriálu vypukne v německém Oberhofu 27. prosince, kdy je na programu prolog.

Reklama

Související témata: