Hlavní obsah

Ovládne fenomén i Jizerskou 50? Neuvěřitelné, žasnou experti nad výkony Švéda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nedělní Jizerské 50 může natáhnout unikátní sérii, na kterou s úžasem zírá celý svět dálkových běhů na lyžích. 27letý Švéd Emil Persson zatím v letošní sezoně vyhrál každý závod seriálu Ski Classics.

Foto: Profimedia.cz

Emil Persson na archivním snímku

Článek

V neděli v Bedřichově zacílí na další, v pořadí sedmý triumf v řadě. „Jde o absolutní unikát, protože z první třicítky může vyhrát v podstatě kdokoliv. Je tak až neuvěřitelné, že někdo dokáže vyhrát všechny závody vzhledem k tomu, jak vyrovnaná a našlapaná konkurence je," připouští Marek Pazderský, šéf domácího eD system Silvini teamu.

Zástupce týmu Lager 157 naposledy předminulý víkend s přehledem ovládl Marcialongu na 70 kilometrů v Itálii. „Takhle naprosto jednolitá nadvláda od začátku sezony je něco neuvěřitelného při té konkurenci, jaká v mužské kategorii je. A zatím to vypadá, že pokud ho neskolí nějaká nemoc, minimálně do Vasáku bude pokračovat," myslí si lyžařská expertka a komentátorka závodů v běhu na lyžích Zuzana Kocumová, juniorská mistryně světa z roku 1999. „Výhry mi dodávají potřebný klid," vysvětluje Persson.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Emil Persson (@persson__emil)

Do Česka přicestuje dva dny před Jizerskou 50. Kromě hlavního běhu figuruje i ve startovní listině pátečních sprintů. „Hlavním cílem je pro mě vyhrát nedělní závod na 50 kilometrů," přiznal ve středu před svým pátým startem na Jizerské 50, kterou předloni vyhrál. „Je to těžký, ale pěkný závod. Mám rád profil trati s těžkým začátkem," těší se nejmladší člen Síně slávy Visma Ski Classics Legend sdružující lyžaře s minimálně pěti triumfy v seriálu.

Jak je možné, že Persson v aktuální sezoně takový způsobem dominuje? „Prošel si tím tradičním vývojem jako třeba Nygaard. Napřed byl skvělým sprinterem, letos se mu neskutečně zvedla forma v závodech s náročným kopcovatým profilem, takže už prakticky nemá slabinu. Právě Nygaard by mohl být jeho největším soupeřem, pokud bude dokonale zdravý. Na předchozích závodech nebyl, což bylo vidět," říká Kocumová o Nygaardovi, trojnásobném vítězi Jizerské 50 v letech 2019, 2020 a 2022.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ČEZ Jizerská 50 (@jiz50)

„Persson měl letos někdy samozřejmě i štěstí, když mu někdo za soupeře chyběl nebo neměl formu, vždy měl dobrý lyže. Ale každopádně je to až neuvěřitelný a podivují se nad tím všichni. Nicméně si nemyslím, že v jeho silách je vyhrát všechno a že bude mít furt takové štěstí. Najde se podle mě závod, kdy blbě namažou nebo nebude mít top formu. Třeba Birkebeinerrennet mu sedět rozhodně nebude. Každopádně letos na Jizerský to bude jenom o lyžích. Na podmínku, kterou předpověď zatím slibuje, je bude mít asi jako vždy dobré a rozhodující bude, komu pojedou ve finiši od Buku na stadion," předpovídá Pazderský.

Pokud projede cílem nejrychleji, opět se o kousek přiblíží k zisku v mnohých očích nedostižnému Grand Slamu, tedy v jedné sezoně výhře na Marcialonze, Jizerské 50, Vasaloppetu a Birkebeinerrennetu a prémii ve výši téměř dvou a půl milionu korun.

Reklama